Na IX. općoj kongregaciji održanoj danas prijepodne 256 sinodskih otaca je, među ostalim, razmišljalo o sakramentu pomirenja, o suočavanju Crkve sa sekularizacijom, seksualnom zlostavljanju, obnovi pastorala zvanja

Isabella Piro; Ariana Anić – Vatikan

Jasnim i nedvosmislenim učiteljstvom valja obeshrabriti i odbiti promicatelje ilegalne imigracije i trgovine ljudima – jedna je od zadaćā Crkve, koja je istaknuta danas prijepodne na Biskupskoj sinodi o mladima. Pred stotinama mladih čiji snovi, mogućnosti i sposobnosti nestaju u Mediteranu, sinodski su oci ponovno istaknuli kako Crkva treba potaknuti industrijalizirane zemlje da ulažu u one siromašne, posebice što se tiče tehnologije i takozvanoga ‘know-how’, odnosno znanja i iskustva, kako bi svi mladi mogli pridonijeti razvoju svoje zemlje, te kako ne bi bili primorani emigrirati.

Važan ispit savjesti

Na sinodi se, među ostalim, razmišljalo o sakramentu pomirenja, te je istaknuto da oprost valja osloboditi bilo kakvoga opterećenja i otkriti njegovu dimenziju dara. U tomu je bitan ispit savjesti, važan u evangelizaciji i odgoju mladih za jasnu ideju o tomu što je grijeh i što je suvišak, te kako bi im pomogao raspoznati znakove Božje nazočnosti u njihovu životu.

Mladi nisu pozvani ostati zauvijek mladi, nego trebaju odrasti i zauzeti se kako bi pridonijeli izgradnji Crkve – istaknuli su sinodski oci. U konačnici, nije važno je li netko svećenik, zaposlenik, roditelj, ili samac; odgovoriti na Božji poziv znači slijediti poziv i biti svet u svakoj životnoj odluci. Stoga će, zahvaljujući  živim svjedočanstvima, pastoral zvanja trebati ponovno osmisliti i ojačati na svim područjima, kako bi svaka mlada osoba shvatila svoj poziv u životu.

Odgajati mlade za slobodu

Sinodski su oci istaknuli također nutarnju slobodu koja priječi da drugi manipuliraju s mladima, da ih povuče mnoštvo. Slobodni smo, naime, ako, u ispravnoj savjesti, nasljedujemo Isusa i njegove zapovijedi. Ali, odgajati mlade za slobodu pretpostavlja traženje istine, jer mladi traže vjerodostojnost svojih odgojitelja, žele pastire koji su dosljedni s onim što propovijedaju, pastire koji znaju živjeti Riječ i zauzimati se oko siromašnih.

Otvoreno srce i konkretno zanimanje

Stoga će Crkva ispravno pratiti mlade slušajući ih otvorena srca i konkretnim zanimanjem, hrabreći ih i dajući im nade, te brinući se o osobi u svim razdobljima njezina razvoja. U odnosu na mržnju, nasilje, korupciju, nepravdu, i ratove toliko raširene u svijetu, mladi se osjećaju podijeljeni, a to šteti njihovomu samopoštovanju i pouzdanju. Zbog toga Crkva treba stalno prihvaćati i pratiti mlade, potičući njihovu slobodu i odgovornost da preuzmu trajne obveze.

Izazov je stoga za Crkvu da iziđe u susret mladima i ponudi im ideale konkretno življene vjere. To vrijedi i za izgubljene mlade koje Crkva treba dočekati strpljivo i s nadom, ne dopuštajući da se u nevoljama osjete napušteni. Treba ih ohrabriti hodeći zajedno s njima, i pomoći im da se ostvare oslobađajući njihovu slobodu, ne namećući određene izbore, i bez manipulacija ili klerikalizma.

Sekularizacija i njezine pozitivne posljedice

Jedna od važnih rasprava na sinodi odnosila se na suočavanje Crkve s aktualnom stvarnošću, a posebno sa sekularizacijom. Sinodski su oci potaknuli vjernike da imaju hrabrosti smatrati ju znakom vremena koji pomaže osloboditi se toga da budemo kršćani po automatizmu ili po navici, a vodi do toga da budemo kršćani po vlastitoj odluci, jer to želimo. Osim toga, svjetovno društvo izbjegava također da se religija temelji na plemenskom ili nacionalnom identitetu, te pomaže obnoviti važnost navještaja vjere.

 

Preuzeto: https://www.vaticannews.va

PODIJELI