Državna nagrada za humanitarni rad najveće je priznanje koje Republika Hrvatska dodjeljuje za iznimna postignuća i doprinos razvoju i unapređenju humanitarnog rada u Republici Hrvatskoj.

Danas, 20. prosinca 2017. godine u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u Zagrebu održana je Svečana sjednica Odbora za dodjelu Državne nagrade za humanitarni rad i dodjela Državne nagrade za humanitarni rad u 2017. godini.

Odlukom Odbora, ove je godine Državna nagrada za humanitarni rad u kategoriji Nagrada za životno djelo dodijeljena gdinu Zorislavu Bobušu, liječniku opće medicine iz Zagreba, za četrdesetak godina humanitarnog djelovanja u kojem je neumorno radio na senzibilizaciji javnosti i pružanju pomoći pri zapošljavanju osoba s invaliditetom.

U kategoriji Godišnja nagrada za humanitarni rad za 2017. godinu, Odlukom Odbora, dodijeljene su tri Državne nagrade za humanitarni rad: sestri Jeleni Lončar, ravnateljici Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, Katoličkoj udruzi „Kap dobrote“ iz Zagreba, koju predstavlja predsjednica Udruge, gđa Ana Kekez te Udruzi volontera Podravke – PULS iz Koprivnice, čija je predstavnica članica Upravnog odbora Udruge, gđa Petra Čolig.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, gđa Nada Murganić, zahvalila je pojedincima koji su cijeli svoj život posvetili humanitarnom radu i čestitala dobitnicima na iznimnim postignućima kojima su svojim radom doprinijeli društvenoj zajednici.

„Upravo ti i takvi su nama dragocjeni, takve trebamo prepoznati, takve osobe trebamo predstaviti javnosti da im damo, na neki način, javno priznanje, da oni budu jednostavno neka moralna vertikala; nešto i netko prema čemu se svi mi skupa možemo mjeriti i vrednovati koliko smo i mi humani, koliko smo mi dobri i koliko se mi možemo i moramo založiti za druge“, naglasila je ministrica Murganić.

Državna nagrada za humanitarni rad dodjeljuje se od 2012. godine i najveće je priznanje koje Republika Hrvatska dodjeljuje za iznimna postignuća i doprinos razvoju i unapređenju humanitarnog rada.

„Vjerujte, nije bilo lako izabrati između devet prijavljenih kandidata, koji svako na svoj jedinstven način daruje sebe i odabrati rad za koji će biti nagrađen“, kazala je predsjednica Odbora za dodjelu Državne nagrade za humanitarni rad i državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, gđa Marija Pletikosa.

Organizacijom ove svečanosti, dodjelom Državne nagrade za humanitarni rad, danas nagrađujemo nesebične, brižne ljude koji su svoj duh i zalaganje usmjerili na humanost i pomaganje drugima, bilo da je u pitanju organizacija za pomoć socijalno ugroženim pojedincima, obiteljima ili udrugama, ili pak pomoć stradalim u katastrofama.

Dodjela Državne nagrade za humanitarni rad je čin ohrabrenja za nastavak humanog djelovanja, kako za dobitnike Nagrade, tako i za sve one nama znane i neznane „junake“ koji svojom plemenitošću doprinose izgradnji boljeg, sretnijeg i humanijeg društva.

Izvor: www.mspm.hr
Foto: MDOMSP i Miroslava Rožanković

Caritas Zagrebačke ndbiskupije

PODIJELI