Prva svijeća je svijeća mira

237
FOTO: Franjo Damir Kroneisl

 

Vrijeme priprave

PRVA SVIJEĆA JE SVIJEĆA MIRA Evo simbolike adventskog doba!

Prva svijeća predstavlja mir, druga vjeru odnosno nadu, treća ljubav, a četvrta radost.

Riječ ‘advent’ potječe od latinske riječi ‘adventus’ što znači dolazak, zbog toga se u adventu vjernici pripremaju na drugi i konačni Isusov dolazak na Zemlju, kroz prve dvije adventske nedjelje. Kroz druge dvije adventske nedjelje  vjernici se pripremaju za proslavu rođenja Isusa Krista. tj dan kada je Bog postao čovjekom. Kršćani su pripravu za Božić započeli još u petom stoljeću  kada je biskup Perpetuo iz Toursa  pripravu za Božić, počeo još na blagdana svetog Martina 11. studenog. On je to vrijeme preprave nazvao pokorničkim vremenom što se izvorno nazivalo ‘Četrdesetodnevni post svetog Martina’.

Sto godina nakon toga papa Grgur Veliki skratio je vrijeme došašća na četiri tjedna prije Božića, u kojem je ukinuo pokornički post, međutim taj period se i danas smatra vremenom uzdržavanja od pretjeranih slavlja, i gozbi i svega svjetovnog kako bi se duhovno pripremili na radost iščekivanja Spasitelja svijeta.

Jedan od kršćanskih običaja u adventu je i spravljanje adventskog vijenca koji u kršćanstvu simbolizira svijetlost kao pobjedu nad mrakom svijeta. Adventske svijeće upućuju na Isusovu žrtvu i pobjedu nad tamom. Tradicionalno, na vijenac su se stavljale tri ljubičaste svijeće, znak pokore i obraćenja kao pripreme za Isusov dolazak, i jedna ružičasta koja se palila kao znak radosti zbog Isusova rođenja.

Kršćani četiri svijeće pale već više od 150 godina, a svaka od njih ima svoje značenje. Prva svijeća predstavlja mir, druga vjeru odnosno nadu, treća ljubav, a četvrta radost.

Izvor: portal Dnevno.hr | Autor: Vjera | 27. Studeni 2016.

PODIJELI