Lk 9,18-24

 

 

 

Kako izgleda profil jednog kršćanina? Kršćanin je onaj koji vjeruje da je Isus Krist–Mesija. Vjeruje da je Bog u Isusu postao čovjekom i došao na ovaj svijet da nas spasi. On tu istinu živi svaki dan. Ispovijeda je ne samo usnama nego svojim srcem i čitavim bićem. Kršćanin nije licemjeran, nego iskreno ljubi Boga i bližnjega. Prašta i ljubi kao što Krist ljubi. Radosno prima na sebe svaki zadatak. Odgovorno prihvaća na sebe svoj vjerski poziv. Živi u ovom svijetu, ali njegova je domovina na nebu. Najveća je čežnja kršćanina biti ujedinjen s Isusom sada na zemlji u zagrljaju Duha Svetoga i tako u domu Oca. Kršćanin vjeruje da Isus Krist živi i danas u sili Duha Svetoga i čini čudesa. Slažete li se?
Dopustimo Duhu milosti i molitve da nas obuzme. To je Duh Sveti, čiji je dolazak najavio prorok Zaharija (Zah 12,10-11). U sili Duha možemo gledati Isusa Krista, probodenog Jaganjca. On na križu postaje istiniti Mesija, Pomazanik, Krist. Prepoznatljiva nam je slika Isusova krštenja na Jordanu. To je bilo Isusovo pomazanje, koje je u trenutku smrti otvorilo izvor vode žive. Tijekom godina nekako smo izradili sliku Boga-čovjeka Isusa Krista. Upoznati smo s njegovim životom. Divimo se čudesima, koje je činio. Zaronjeni u njegovu smrt po krštenju postali smo kršćani. Nitko nas tada nije pitao: „Vjeruješ li u Isusa Krista? ili Tko je za tebe Isus Krist?“ Po vjeri naših roditelja postali smo kršćani. Možda su to neki učinili isključivo zbog tradicije. Međutim, sada dolazi vrijeme osobnog i svjesnog opredjeljenja za Krista.
Isus pita svoje učenike o sebi. Time želi produbiti odnos s njima. Isto tako želi produbiti u ovom trenutku odnos s tobom. I njih i tebe pita: „ što ti kažeš, ne drugi ljudi, nego ti, tko sam ja?“ Isus želi da čuješ to pitanje u svom srcu, a ne samo u ušima. Na jedinstveni način neka to pitanje odzvoni čitavim tvojim bićem, tako da nadjača sva druga životna pitanja i da odzvanja toliko dugo dok ne dadneš na nj odgovor. Zato primi Duha milosti i molitve i odgovori Isusu na to pitanje. Neka tvoj odgovor bude nadahnut kao što je bio nadahnut odgovor Petra: „Ti si Krist-Pomazanik Božji!“
Reći Isusu: „Ti si moj Mesija, moj Spasitelj, Ti si Bog!“ znači čitavim svojim bićem poželjeti njegovu blizinu. To također znači prihvatiti put evanđelja i ponuđenog spasenja. Osim toga reći Isusu moj otkupitelju znači iskusiti da ti je Krist oprostio grijehe, da je tvoja grješna prošlost po Kristovoj prolivenoj krvi, jednostavno izbrisana. Odgovarajući na Isusovo pitanje uzimaš Kristovu istinu kao najviše načelo svih svojih misli i djela. Iskušavaš u sebi njegov mir i radost. Počinješ živjeti potpuno Isusov život, sve do punine dok se Krist potpuno nastani u tebi, sve do trenutka kada ćeš moći zavapiti: „Ne živim više ja, nego živi u meni Krist!“ (Gal 2,20)
Odgovor, koji dajemo Isusu Kristu nosi sa sobom rizik. To je spremnost umiranja sebi. To je svakodnevno nošenje križa i to u najtežim uvjetima, po svaku cijenu, čak i tada kada nestaje raspoloženje. Jesi li spreman zbog ljubavi prema Kristu poći u oganj ljudskih kritika i prijevarnih jezika? Biti kršćanin bez temelja, bez Isusa Krista se ne isplati. Kršćanstvo bez Krista je žalosna slika.
Iznova se oduševim mnogim svjedočanstvima iz dalekih zemalja u kojima su kršćani položili svoje živote za vjeru. Oni su svjedoci, koji su se hranili Isusovim tijelom i krvlju. U njihovim srcima odzvanjala je Božja riječ. Nije moguće da su samo za Uskrs dolazili u crkvu. Euharistija i sakramentalni život su ih potakli na javno ispovijedanje vjere. Isus Krist je bio i jest u centru njihova života. Ne poznamo njihova imena jer svjetovne medije to ne zanima. Kršćani mučenici svjesno su se opredijelili za Krista, prolili su svoju krv. U njihovim crkvama, zajednicama događaju se brojna čudesa, kao što se to događalo među prvim vjernicima. Oni su povjerovali da je Isus Krist, a ti? Jesi li spreman posvjedočiti Krista među svojima?

 

 

pater Arek Krasicki, CSSp, Osijek HR

PODIJELI