Što nas sve dovodi u krizu?

( otkaz, prekid radnog odnosa, razvod, smrt, gubitak najmilijih , svakodnevni stresovi..)

I što činimo? Uglavnom se predajemo tuzi, jadikujemo, zatvaramo se u sebe ili to izražavamo nezadovoljstvom, agresivnošću, ljutnjom, svađom, bijesom i stalnim prigovaranjem, a rezultat je samo činjenica da smo (zbog svega)  još više izranjeni i da nas takvo stanje i ponašanje razara jer sve te emocije (ulaze) oblikuju naš život, preuzimaju ga i mi ono malo povjerenja i sigurnosti koje imamo , gubimo. ono što nastojimo sakrit u dubini svoje dušei jest bol , nesigurnost i strah.

Naravno da se uvijek pitamo: zašto sam ja dobio otkaz, a on nije, zašto sam ja siromašan a on bogati i tako u nedogled. Zašto ne možemo pobjeći iz tog svijeta patnje, boli, besmisla, krivnje, neznanja?

Trebamo znati da izranjenost nije isto što i bolest. Bolest rastače čovjekov život, a izranjenost predstavlja čovjekovu osjetljivost na sve što ga  povređuje. Ta se ranjenost aktivira na uvredu i reagiramo nekontroliranim ispadima. Ona je prikrivena i pokazuje se posebno u navedenim kriznim situacijama kada je čovjek napadnut, kritiziran i ponižavan,.

Želim naglasiti da su upravo krizne životne situacije najčešće okidač za aktiviranje čovjekovih rana zadobivenih u djetinjstvu, one su znak da je čovjekov duševni organizam oštećen.

 1. Ono što je kod čovjeka u takvim situacijama najprisutnije, jest strah koji je znak čovjekove slabosti   na svim razinama : slabost duha, a onda slabost psihe i tijela. U stanju straha čovjek je rastresen, a rastresenost je potpuna duhovna nemoć U stanju straha čovjekovo tijelo je u grču, njegove psihofizičke sposobnosti su oslabljene.

   

 1. Zatim se javlja depresija .  Čovjek se predaje negativnim mislima jer ne vjeruje da se išta    

             može promijeniti  u njegovom životu i okrenuti na dobro.   Ono u što gledaš, u što vjeruješ to

             se u tebi umnaža i to živiš.                              

 

 1. Nepovjerenje i nesigurnost su simptomi  (duhovne patnje) kojima je uzrok nedostatak ljubavi   

            od najranijeg djetinjstva (bazično nepovjerenje).  Ono u čovjeku stvara konflikte koji se

            manifestiraju kao nesigurnost,  bijeg od ljudi, izgubljenost, osvetoljubivost,  agresivnost, nepre-

            stano mrmljanje, prigovaranje, agresivnost i nezadovoljstvo.

 

 1. i na kraju  ono što čovjeka najviše boli i ranjava  je poniženje. Kada se u čovjeku sustavno gazi                        + dostojanstvo njegove osobe, čovjek se osjeća poniženim, uvrijeđenim, potišten, nesigurnim i                + nepovjerljivim. Sve su to duboke rane u čovjekovoj duhovnoj duši , koje mu oduzimaju snage i +         on se povlači u sebe ili pak postaje agresivan, a sve to u njemu rađa duboku patnju.

           Ovo je otprilike stvarnost koja se odvija u  čovjeku a uzrokovano je raznim krizama.

                           Zastanimo na trenutak i razmislimo da li smo već bili pobjednici u takvim krizama ili…

       Izranjenom čovjeku  potreban je netko

 • kraj koje može predahnuti i biti prihvaćen u svojoj boli, odbačenosti, izranjenosti,
 • tko će znati prihvatiti njegovo opravdanej  
 • netko tko će  moći nositi njegovu muku i patnju
 • netko tko će biti na njegovoj strani

Čovjek je stvoren kao socijalno biće i potreban mu je drugi čovjek da bi opstao,  živio i da bi se beskrajno razvijao.

No ljudi gube prijatelje, brak im se raspad, dobivaju otkaz na poslu  i bivaju izranjeni i kao takvi stvaraju oko sebe klimu odbojnosti  umjesto ljubavi, topline, te ih izbjegavaju i žena i djeca i prijatelji… i što sada?  Trebaju stručnu pomoć..Kako to čini hagioterapija?

 1. Prvi korak prema ozdravljenju od svestranih izranjenosti jest  DOBROTA.

Pokazati što je dobro a što zlo i pomoći čovjeku da  donese odluku da će pozitivno misliti, govoriti , djelovati, željeti. To je prvi korak prema zdravlju. ( terapija  neće riješiti  tvoj otkaz, razvod ili slično, ali će ti pomoći izliječiti rane koje smo dotakli)  jer kada uđeš u zdravlje , moći ćeš razmišljati i sagledati situaciju u kojoj se nalaziš i polako otkrivati što ti je činiti da bi došao do rješenja i pronašao mnoge odgovore.

Dobrota oživljava, liječi, oslobađa i osnažuje čovjeka. Zato je potrebno govoriti :  

 1. JA MOGU! jer moj duh nema granica
 2. HOĆU! za to je potrebna tvoja volja i odluka. Kad odlučiš, uspjeti ćeš.
 3. USPJET ĆU! To je projekt vjere!

 

Sve što izgovaraš, ulazi u tvoje stanice, one se aktiviraju i to provode u djelo jer u svakoj je tvojoj stanici ,svijest i odluka

Ako želiš biti pobjednik , potrebno je da polako kreneš na taj put jer dobrota je neuništiva, vječna, prisutna i sigurna. Dobrota je apsolutna i sve te rane i povrede su samo privremene, ali uvijek na kraju ostaje dobrota. Snagu nam daje zagledanost u dobro koje je pred nama. a to znači okrenuti se bitku, postojanju tj.Stvoritelju i ući u  zdravlje.

2.Drugi  korak za ozdravljenje rana  je OPRAŠTANJE :

 • kako bismo  se oslobodili  osvete, osuđivanja drugih, mržnje koje su nam uvrede nanijele,
 • ne dopustili da se opravdavamo jer time stostruko uvećavamo zlo u sebi i patnju srca.
 • oprostili i molili za oproštenje to su bljesak i oluja u našem ozdravljenju od agresije zla i povreda.

Da bismo to mogli, moramo se sa psihofizičke razine podignuti na razinu duha i tada sve svoje misli, projekte, obećanja, vidimo duhovnim očima.

Oprostiti ne znači angažirati emocije, nego naprotiv, opraštanje je odluka, slobodan čin i već taj korak nas vodi u zdravlje. Emocije su nas i dovele u situaciju u kojoj se nalazimo i zaustavljaju naš rast i razvoj. Ostajemo stajati na mjestu. Ti si bitan, kako bi mogao nastaviti živjeti.

Kada kažemo: “ Vjerujem biti će dobro! Vjeruje da ću ozdraviti!”- to nas  podiže na duhovnu razinu

 • otkriva nove svjetove,  
 • postajemo vrhunski   ljudi
 • idemo dalje … jer

vjera ozdravlja, spašava, oslobađa, oživljava i ona nas čini pobjednicima nad svime!!

 

Branka Patafta

 

PODIJELI