Europski je parlament na svojoj plenarnoj sjednici održanoj u ponedjeljak, 13. studenoga, raspravljao o progonu kršćana u svijetu, a u raspravu se uključila i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir ukazavši na dramatično stanje kada je riječ o progonu kršćana i založivši se za institucionalizaciju mandata posebnog izaslanika za promicanje slobode religije ili vjerovanja izvan Europske unije na kojoj je trenutno Slovak Ján Figeľ – stoji u priopćenju ureda zastupnice Petir.

Istaknuvši da nevladine organizacije u svojim izvješćima o progonima kršćana iz godine u godinu zaključuju kako je upravo ta godina najstrašnija do sada kada je progon kršćana u pitanju, hrvatska je zastupnica napomenula da su glavni uzroci progona kršćana islamski ekstremizam i etnički nacionalizam. Istaknula je da se broj zemalja u kojima su kršćani progonjeni iz godine u godinu povećava. Naime, 2014. godine kršćani su bili progonjeni u 108 zemalja, a već sljedeće godine u dvadeset više.

Upozorila je kako je prošle godine zabilježeno više od 1300 napada na crkve u 62 države, a više od 200 milijuna kršćana u pedeset zemalja svijeta u kojima je najteže biti kršćanin podložni su progonu zbog svoje vjere, dodavši da neke procjene govore o čak 600 milijuna progonjenih kršćana.

„Situacija se za kršćane ne poboljšava“, nastavila je zastupnica Petir, „upravo suprotno. I mi ovdje u Europskom parlamentu sve više govorimo o progonima kršćana, ali djela nam zaostaju za riječima“, rekla je Petir i pozvala na djelatnu akciju. „Pozivam potpredsjednicu Komisije i visoku predstavnicu gospođu Mogherini da osnaži ulogu i mandat posebnog izaslanika za promicanje slobode religije ili vjerovanja izvan Europske unije. Posebni izaslanik kao institucija mora postati središnji dio vanjskopolitičkog sustava EU“, kazala je hrvatska eurozastupnica.

Marijana Petir je u listopadu ove godine na poziv mađarske Vlade sudjelovala na „Međunarodnim konzultacijama o progonu kršćana“ održanima u Budimpešti. U svom je govoru na plenarnoj sjednici istaknula kako je mađarska vlada osnovala i državno tajništvo koje izravno bez posrednika pomaže progonjenim kršćanima te je pozvala i ostale države članice Europske unije da učine isto.

Organizacija Open Doors upozorava da kineske vlasti kršćane izbjeglice iz Sjeverne Koreje koji pokušavaju pronaći utočište u Kini šalju natrag u Sjevernu Koreju gdje su kršćani praktički osuđeni na sigurnu smrt u zatvorskim kampovima. Sjeverna Koreja već je šesnaest godina na samom vrhu liste zemalja u kojima je najteže biti kršćanin. Sudanska pak vlada namjerava uništiti 27 crkava, a i nasilje nad kršćanima u Indiji u velikom je porastu s 410 slučajeva zabilježenih samo u prvoj polovici ove godine.

 

 

Izvor: Vatikanski radio

PODIJELI