Nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja, Papa je upravio svoju molitvu Mariji Kraljici mira koju – kako je rekao – danas promatramo u rajskoj slavi, ponovno joj povjeravajući brige i boli ljudi koji u brojnim dijelovima svijeta trpe zbog elementarnih nepogoda, društvenih napetosti ili sukobâ. Neka naša nebeska Majka isprosi za sve nas utjehu i budućnost mira i sloge! – rekao je papa Franjo.

Te Papine riječi dolaze upravo u trenutku kada su snažne kiše pogodile Sijera Leone, te ulice pretvorile u rijeke blata koje su preplavile nastanjena područja i odnijele najmanje 300 života, među kojima je 60 djece. Snažne oborine koje su pogodile tu afričku zemlju, jednu od najsiromašnijih na svijetu, doslovno su srušile brijeg iznad glavnoga grada Freetowna, koji je tako „progutao“ kuće i njihove stanovnike.

Mnogi sada optužuju ljudsku nebrigu. Pretpostavlja se, naime, da je tragediju prouzročilo rašumljivanje i brza gradnja kućâ. Freetown, grad na obali mora s milijun i 200.000 stanovnika, povremeno, naime, pogađaju poplave tijekom kišnoga razdoblja, koje uništavaju improvizirana naselja, a dodir sa zagađenom vodom potiče širenje bolestî poput kolere.

Poplave su, međutim, samo jedan od problemâ koji muče Sijera Leone. U 2014. je godini ta zemlja bila jedna od, u zapadnoj Africi, najjače pogođenih virusom ebole, od kojega je umrlo više od 4000 ljudi. To je pridonijelo propadanju gospodarstva koje je među najslabijima u svijetu, u zemlji u kojoj, prema procjeni Ujedinjenih naroda, oko 60% stanovništva živi ispod praga siromaštva.

Izvor:Vatikanski radio

PODIJELI