Danas je papa Franjo primio u audijenciju, u Apostolskoj palači u Vatikanu Predsjedništvo Bosne i Hercegovine: hrvatskog člana Dragana Čovića koji sada obavlja službu predsjedavajućeg; srpskog člana, Mladena Ivanića; i bošnjačkog člana, Bakira Izetbegovića, koji su se nakon toga sastali s kardinalom Pietrom Parolinom, Papinim državnim tajnikom i nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom, tajnikom za odnose s državama.

Tijekom razgovora koji je održan u srdačnom ozračju, izraženo je zadovoljstvo zbog dobrih odnosa između Svete Stolice i Bosne i Hercegovine, te je obnovljeno opredjeljenje da se nastavi putom konstruktivne bilateralne suradnje i jačanja međureligijskog dijaloga i razumijevanja – izvijestio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Osim toga, razgovaralo se o unutarnjim prilikama u Bosni i Hercegovini koje su obilježene različitim izazovima gospodarske i socijalne naravi, te o hitnim pothvatima koji bi osigurali budućnost novim generacijama. Također je naglašena potreba da se složno nastavi putom reformi u vidu uključenja zemlje u Europsku uniju, te da se osigura djelotvorna jednakost konstitutivnih naroda promičući miran suživot i ozračje pomirenja među svim sastavnicama društva. Na kraju su razgovarali o nekim političkim pitanjima, među kojima i o važnosti suradnje među državama tog područja – stoji u priopćenju Tiskovnog ureda Svete Stolice.

Izvor: Vatikanski radio

PODIJELI