U siromašnoj četvrti Kangemi, Papa osudio egoistično razbacivanje bogatstvom i moći

 

 

 

Prije današnjeg susreta s mladima u Nairobiju, Papa je pohodio siromašnu četvrt Kangemi – jedan od 7 slamova kenijskog glavnog grada, u kojem na tisuće osoba živi u iznimno teškim uvjetima. Ljudi u tih 7 siromašnih četvrti čine 60% stanovništva Nairobija, a zauzimaju samo 6% gradskog teritorija. U Kangemiju je Papa posjetio isusovačku župu sv. Josipa radnika. Tamo je poslušao nekoliko svjedočanstva, među kojima je bilo svjedočanstvo jedne časne sestre koja radi u toj četvrti, te je pogledao kratki film o siromašnom dijelu grada.

Osjećam se doma, dijeleći ovaj trenutak s braćom i sestrama koji, ne sramim se reći, imaju posebno mjesto u mojem životu i mojim izborima. Ovdje sam zato što želim da znate kako nisam ravnodušan prema vašim radostima i nadanjima, vašim tjeskobama i bolima. Poznajem teškoće s kojima se srećete iz dana u dan. Kako možemo a ne osuditi te podnesene nepravde? – upitao je u svojem govoru Sveti Otac.

Papa je istaknuo „mudrost pučkih četvrti“ koja proizlazi iz – kako je rekao – „ustrajnog otpora onoga što je autentično“, iz evanđeoskih vrjednota koje je bogato društvo, obamrlo od podivljalog konzumizma, zaboravilo. Vi možete – kazao je Papa – izgraditi sveze pripadnosti i suživota koji će nagomilanost u jednom naselju pretvoriti u iskustvo zajedništva u kojem se nadilaze prepreke egoizma. To su vrijednosti koje se temelje na činjenici da je svako ljudsko biće važnije od boga novca. Hvala vam što ste nas podsjetili da je moguća drukčija vrsta kulture – rekao im je Sveti Otac.

Prepoznati ta očitovanja dobroga života koja među vama rastu svakoga dana – naglasio je papa Franjo – ne znači ni na koji način zanemariti strašnu nepravdu gradske marginalizacije. Postoje rane koje su nanijele manjine koje gomilaju moć i bogatstvo te egoistički se njima razbacuju, dok se sve brojnija većina treba skloniti u napuštene, zagađene i odbačene periferije.

Nedostatak pristupa temeljnim infrastrukturama i uslugama – prije svega pitkoj vodi – težak je problem – istaknuo je nadalje Papa, napominjući kako je teška nepravda uskratiti vodu. U tim se uvjetima često još pogoršava nasilje kriminalnih organizacija, koje su u službi gospodarskih i političkih interesa i koje čak izrabljuju djecu i mlade kao – kako se izrazio – „topovsko meso“ za svoje krvave poslove.

To je posljedica novih oblika kolonijalizma, koji Afriku smatraju dijelom mehanizma te pokušavaju opravdati – kako je rekao – aktualni model razdiobe, u kojem manjina ima pravo na tako velik udio da je to nemoguće poopćiti. Zbog toga je pozvao da se poštuje „sveto pravo na zemlju, dom i posao“.

Papa je zatim apelirao da svi kršćani, a osobito pastiri, obnove misijski zanos i preuzmu inicijativu u borbi protiv mnogih nepravdi, da se uključe u probleme građana i prate ih u njihovim borbama, čuvaju plodove njihova rada i zajedno slave svaku malenu ili veliku pobjedu.

 

Izvor: Portal Vatikanskog radija na hrvatskom jeziku

 

PODIJELI