Papa Franjo za vrijeme misnog slavlja zaredio 16 svećenika

74

Papa Franjo je jutros po lokalnom vremenu za vrijeme svete mise u parku Suhrawardy Udyan u Dhaki zaredio 16 svećenika, potičući ih da se poput dobrih pastira prije svega brinu o potrebitima. Pred očima uvijek imajte primjer Dobrog Pastira! On nije došao da bude služen, nego da služi. Došao je da pronađe i spasi ono što je bilo izgubljeno – istaknuo je Sveti Otac. Dodajmo da iako katolici čine oko 0.2 posto stanovništva u Bangladešu, na misi je sudjelovalo oko 100 tisuća ljudi.

U svojoj je propovijedi Papa podsjetio da je Isus u svijet poslao svoje apostole kako bi po njima i njihovim nasljednicima, biskupima, mogao nastaviti obavljati svoju službu Učitelja, Svećenika i Pastira. Novim je svećenicima rekao da će ređenjem moći poučavati u ime Krista Učitelja, te ih je pozvao da svima naviještaju Božju Riječ koju su sami radosno primili.

Revno čitajte i razmatrajte Gospodnju Riječ, vjerujući u ono što čitate, poučavajući ono u što vjerujete, te čineći ono što poučavate – kazao je Sveti Otac te nastavio – Na taj će način vaša pouka biti hrana narodu Božjem. Neka svetost vaših života bude ugodan miomiris Kristovim vjernima kako biste svojom riječju i primjerom izgrađivali kuću koja je Božja Crkva.

Papa je osim toga novoređenike podsjetio na služenje bližnjemu koje svećenici na poseban način obavljaju dijeljenjem sakramenata. Oni kao svećenici krštenjem pridružuju nove vjernike narodu Božjem; sakramentom ispovijedi u ime Krista i njegove Crkve otpuštaju ljudima grijehe; svetim uljem tješe bolesne; slave svete obrede i u različitim satima dana uzdižu molitve hvale i prošnje za Božji narod i čitavo čovječanstvo. Prema tome, svjesni da ste izabrani među ljudima, obavljajte svećeničko djelo Kristovo u radosti i iskrenoj ljubavi, nastojeći jedino ugoditi Bogu, a ne samima sebi – potaknuo ih je Sveti Otac.

Sudjelujući u poslanju Krista, glave i pastira, u bratskom zajedništvu s vašim biskupom, nastojte ujediniti vjernike u jednu obitelj kako biste ih vodili prema Bogu po Isusu Kristu u Duhu Svetom – pozvao ih je papa Franjo. Zatim je zahvalio ljudima koji su sudjelovali na svetoj misi. Zna da su mnogi od njih prevalili dug put i učinili veliku žrtvu kako bi mogli sudjelovati na misnom slavlju, napominjući da to očituje njihovu ljubav prema Isusu Kristu i Crkvi. Svoju je propovijed zaključio pozivajući sve da se nikad ne umore moliti za svećenike.

Izvor: Vatikanski radio

PODIJELI