Priznanje, zaštitu i poštovanje – zatražio je papa Franjo dižući glas – kako je sâm rekao – za prava jezida, te progonjene zajednice čiji su članovi na više strana svijeta, a posebice u Iraku i Siriji, ubijani zbog svoje vjerske pripadnosti. Papa se, naime, prije audijencije u Vatikanu susreo s predstavnicima te zajednice iz Njemačke, te zatražio za njih da im se omogući da postoje kao vjerska zajednica. Još jednom podižem glas za pravâ jezida, i prije svega za pravo da postoje kao vjerska zajednica; nitko si ne može uzeti vlast da izbriše neku vjersku skupinu zato što nije dio onih „dopuštenih“ – istaknuo je papa Franjo.

Bezumno i nečovječno divljaštvo

Sveti je Otac potom govorio o nedužnim žrtvama bezumnoga i nečovječnoga divljaštva, te istaknuo da je ono neprihvatljivo, jer – kako je rekao – svaka osoba ima pravo slobodno i bez prisile ispovijedati vlastitu vjeru. Vaša povijest, bogata duhovnošću i kulturom, bila je, nažalost, obilježena neizrecivim kršenjem temeljnih prava ljudskoga bića: otmicama, ropstvom, mučenjem, prisilnim obraćenjima, ubojstvima. Vaša su svetišta i bogoštovna mjesta uništena. Oni koji su među vama imali najviše sreće uspjeli su pobjeći, ali ostavljajući sve što su imali, čak i ono najdraže i najsvetije – primijetio je Papa.

Upozorenje Svete Stolice

Papa Franjo je podsjetio da na više strana svijeta još uvijek postoje vjerske i etničke manjine, među kojima i kršćani, koje su progonjene zbog vjere. Sveta se Stolica ne umara upozoravati na to, tražeći njihovo priznanje, zaštitu i poštovanje. Istodobno – dodao je – potiče na dijalog i pomirenje, kako bi iscijelile sve rane.

Čovjek sposoban planirati uništenje drugoga

Iz ljudskoga srca mogu izbiti najmračnije snage, sposobne doći do toga da planiraju uništenje brata, da ga smatraju neprijateljem, protivnikom ili čak osobom bez jednakoga ljudskog dostojanstva – istaknuo je Papa te se spomenuo članova zajednice jezida koji su još uvijek u rukama teroristâ. Silno želim da se učini sve moguće kako bi ih se spasilo; kao i da se pronađu nestali i identificiraju ubijeni te im se pruži dostojan ukop. Međunarodna zajednica ne može i dalje samo šuteći nepomično promatrati vašu dramu – upozorio je Sveti Otac.

Povratak izbjeglicâ

Potaknuo je stoga ustanove i ljude dobre volje koji pripadaju drugim zajednicama, da pomognu u obnovi kućâ i bogoštovnih mjesta jezida, ne zanemarujući konkretna nastojanja kako bi se uspostavili odgovarajući uvjeti za povratak izbjeglica u njihove kuće, te kako bi se očuvao identitet zajednice. Zbog toga je papa Franjo na kraju upravio molitvu Gospodinu da nam pomogne zajednički izgraditi svijet u kojemu se može živjeti u miru i bratstvu.

Izvor: Vatikanski radio

PODIJELI