Objavljen program Papinog putovanja u Keniju, Ugandu i Srednjoafričku Republiku

 

 

 

Sveta Stolica objavila je program apostolskog putovanja Svetoga Oca u Keniju, Ugandu i Srednjoafričku Republiku. To putovanje, od 25. do 30. studenog 2015. godine, bit će prvi posjet pape Franje Africi  kao nasljedniku sv. Petra. Petodnevni pohod uključuje posjet siromašnoj četvrti u Nairobiju, u Keniji, pohod svetištima anglikanskih i katoličkih mučenika u Namugongu, u Ugandi te posjet izbjegličkom logoru u Srednjoafričkoj Republici.

Prva zemlja koju će Sveti Otac posjetiti je Kenija. Prvoga dana putovanja, 25. studenog, predviđen je susret s predsjednikom države, predstavnicima vlasti i diplomatskim zborom u Nairobiju. Sljedećega bi se dana trebao održati međureligijski i ekumenski susret te je predviđeno da Papa slavi misu na sveučilišnom kampusu u Nairobiju. Popodne će se susresti s osobama posvećenoga života i posjetiti ured Ujedinjenih naroda.

U petak, 27. studenog, planira se posjet jednoj siromašnoj četvrti u Nairobiju, susret s mladima i sastanak s biskupima. U popodnevnim satima papa Franjo će se, prema rasporedu, uputiti u Ugandu, gdje će sljedećega dana posjetiti prvo anglikansko, a onda katoličko svetište mučenika u Namugongu, gdje će slaviti svetu misu. Popodne je predviđen susret s mladima i pohod jednom centru za siromašne. Navečer će se susresti s biskupima, a potom i sa svećenicima, redovnicima, redovnicama i sjemeništarcima u mjesnoj katedrali.

Dan poslije bi Papa oko podneva trebao stići u Srednjoafričku Republiku, te se susresti s Predsjednikom, predstavnicima vlasti i diplomatima, nakon čega je predviđen posjet jednom izbjegličkom logoru, susret s biskupima i, popodne, susret s evangeličkom protestantskom zajednicom. Sveta misa održat će se navečer u katedrali u Banguiu, a u 19 sati će započeti molitveno bdijenje.

Zadnjeg dana putovanja na afričkom kontinentu, u ponedjeljak, 30. listopada, Papa bi trebao pohoditi muslimansku zajednicu u Banguiu te slaviti misu na mjesnom stadionu. Nakon oproštajne svečanosti, Sveti će se Otac vratiti u Rim, kamo bi trebao stići u večernjim satima.

 

Izvor: Portal Vatikanskog radija na hrvatskom jeziku

 

 

PODIJELI