Papa Franjo osudio “đavolski” napad na misionarke ljubavi u Jemenu

 

Dom u kojem su napadači ubili 16 osoba – AFP

 

Skupina oružanih muškaraca u petak 04.ožujka je u Adenu, u Jemenu, napala samostan Misionarki ljubavi, družbe koju je ustanovila Majka Terezija iz Calcutte. U napadu su poginule četiri časne sestre i njihovih deset suradnika, a poglavarica samostana je pukim slučajem izbjegla smrt.

Dvije ubijene časne su iz Ruande, jedna iz Indije i jedna iz Kenije. Nitko nije poginuo od štićenika, ali su napadači sa sobom odveli svećenika (Toma Uzhunnalila), salezijanca koji je živio u samostanu, a u trenutku napada nalazio se u samostanskoj kapeli. Svećenik je bio gost samostana od rujna prošle godine, kad je oružana skupina muškaraca napala i opljačkala njegovu crkvu u Adenu.

Biskup Paul Hinder, apostolski vikar za južnu Arabiju, koji je objavio vijest, smatra da „napad ima veze s religijom.“ Znali smo da je stanje teško, časne su sestre već i prije bile napadane, bile su u opasnosti. Unatoč tomu, odlučile su ostati raditi jer je to dio njihove duhovnosti. Uostalom, bilo je jasno da „područje nije sigurno“, premda nije bilo posebnih naznaka, a „teško je doći do vijesti“ – ustvrdio je apostolski vikar.

 

Papa Franjo izrazio je šokiranost i duboku žalost zbog ubojstva četiri misionarke ljubavi i dvanaest drugih ljudi u domu za stare u Jemenu. U gradu Adenu više je napadača u petak ušlo u zgradu te išlo od sobe do sobe, ubijajući ljude pucajući im u glavu.

U poruci koju je potpisao kardinal Pietro Parolin, Papa je zajamčio svoje molitve za umrle i svoju duhovnu blizinu obiteljima svih koji su pogođeni „tim činom besmislenog i đavolskog nasilja“. U poruci također stoji kako papa Franjo „moli da će taj besmisleni pokolj probuditi savjesti i dovesti promjeni srca te nadahnuti sve strane da odlože oružje i pođu putem dijaloga“.

Poruka Svetoga Oca sadrži i snažan apel za okončanje nasilja u Jemenu: U Božje ime, poziva „sve strane u sadašnjem sukobu da se odreknu nasilja i da obnove svoju predanost narodu Jemena, osobito onima u najvećoj potrebi, kojima su sestre i njihovi suradnici služili“. Na sve koji pate zbog nasilja, Papa je zazvao Božji blagoslov, a misionarkama ljubavi Majke Terezije na poseban je način izrazio molitveno suosjećanje i solidarnost.

 

Izvor: Portal Vatikanskog radija na hrvatskom jeziku

 

 

PODIJELI