Povodom 40. nacionalne konferencije talijanskih biskupijskih Caritasa koja je započela jučer u mjestu Abano Terme pokraj Padove, papa Franjo je poslao poruku u kojoj je pozvao na veću blizinu sa siromašnima i potaknuo promicanje veće posvećenosti posljednjima na materijalnim i duhovnim periferijama modernog društva, kako bismo bili istinski apostoli ljubavi. Na konferenciji koja se održava do 19. travnja, i čija je tema „Mladi su zajednica koja međusobno dijeli“ sudjeluje preko 600 ravnatelja i djelatnika 220 biskupijskih Caritasa.

U poruci koju je potpisao Papin državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, Papa je podsjetio na prvog predsjednika talijanskog Caritasa, monsinjora Giovannija Nerva i dugogodišnjeg ravnatelja, monsinjora Giuseppea Pasinija, te istaknuo – „Svojim razmišljanjima i dragocjenim svjedočanstvom vlastitog života obogatili su Crkvu u Italiji nasljedstvom koje nastavlja davati plodove istinske ljubavi i milosrđa.

Tijekom mise na Svjetski dan siromašnih koji se slavio 19. studenog 2017. godine, Sveti Otac je rekao: U siromašnima vidimo prisutnost Isusa koji je, iako bogat, postao siromašan. Zato se u njima i u njihovoj slabosti nalazi snaga koja spašava. Ako u očima svijeta malo vrijede, oni nam otvaraju put u nebo i naša su putovnica u raj. Evanđeoska nam je dužnost brinuti se za njih koji su naše istinsko bogatstvo, ne dajući im samo kruh, nego i lomeći s njima kruh Božje riječi čiji su oni najprirodniji primatelji. Ljubiti siromašne znači boriti se protiv svih oblika siromaštva, duhovnih i materijalnih.

Otvarajući konferenciju kardinal Francesco Montenegro, predsjednik Talijanskog Karitasa rekao je da siromašni ne trebaju samo pomoć nego i prijateljstvo, te da moramo naučiti živjeti s njima i graditi otvorene zajednice, a ne zatvorene kao nekakva spremišta.

Izvor: Vatikanski radio

PODIJELI