Papa će u prigodi početka Marijinog mjeseca pohoditi rimsko svetište Divino Amore

65

Tiskovni je ured Svete Stolice priopćio da će papa Franjo 1. svibnja pohoditi rimsko svetište Božje ljubavi (tal. Divino Amore) gdje će predvoditi molitvu krunice u prigodi početka Marijina mjeseca. Dodajmo da će ovog mjeseca, točnije 15. travnja, Sveti Otac također pohoditi rimsku župu Svetog Pavla od Križa u rimskom predgrađu Corviale. Osim toga Papa će 20. travnja pastoralno pohoditi mjestā Alessano i Molfetta u južnotalijanskoj pokrajini Apuliji, dok će 22. travnja, na Četvrtu vazmenu nedjelju, u bazilici svetoga Petra predvoditi svećeničko ređenje.

U svibnju će, osim pohoda marijanskom svetištu Božje ljubavi, papa Franjo predvoditi redovni javni konzistorij za kanonizaciju. Na Pedesetnicu, 20. svibnja, na Trgu svetoga Petra održat će se tradicionalno svečano euharistijsko slavlje. U subotu, 5. svibnja, Sveti će Otac predvoditi svečano misno slavlje povodom pedesetogodišnjice nastanka rimskog ogranka zajednice Neokatekumenskog puta – priopćio je Tiskovni ured Svete Stolice. Na slavlju koje će se održati na području sveučilišta Tor Vergata, a koje se nalazi na rubu grada Rima, očekuje se dolazak nekoliko desetaka tisuća ljudi.

Neokatekumeni ili Neokatekumenski put jedan je od novih crkvenih pokreta koji su 1964. godine u Madridu osnovali Španjolac Franscisco „Kiko“ Argüello i njegova suradnica Carmen Hernández. Spomenuti se pokret shvaća kao katekumenat za odrasle, odnosno put kršćanskog odgoja za suvremenog čovjeka. Pritom je ključni element na tom putu Sveto pismo, a u srcu neokatekumenata je euharistija. Posebnost su im katehizacija i kerigmatski navještaj. Godine 1990. sveti papa Ivan Pavao II. priznao je Neokatekumenski put kao itinerarij katoličke formacije valjane za društvo i za sadašnja vremena, a prvo odobrenje njihova statuta dogodilo se 2002. godine. Konačno pak odobrenje od Vatikana stiglo je 2008. godine. Prema nekim navodima, u svijetu danas postoji oko 25 tisuća neokatekumenskih zajednica u gotovo 1500 dijeceza diljem svijeta.

Izvor: Vatikanski radio

PODIJELI