Odvojiti malo vremena za molitvu

145
FOTO:Anela Todorić

Smatram da čovjek koji sebe naziva katolikom, a koji se zaista želi i susresti sa živim Bogom, mora biti prije svega čovjek molitve.
Nema toga posla na svijetu, zbog kojega u jednom danu čovjek ne može odvojiti barem sat vremena za molitvu.
Jer u svakom od nas postoji ono vrijeme kada nam misli slobodno lutaju na teme koje nas vesele, žaloste i opterećuju, ali i na one isprazne s kojima čovjek ne zna kud bi.

Zato sam ove misli koje su mi nadolazile, a najčešće na putu do nekog odredišta javnim prijevozom, u autobusima, tramvajima, u šetnji, dok sam čekala djecu da završe sa svojim aktivnostima, u bolničkim čekaonicama, mrtvačnicama, grobljima…i koje su me poprilično živcirale dok bi lutale beskorisno, odlučila iskoristiti, odnosno oblikovati kroz molitvu krunice.

Recimo, čim bi dovela nekoga bliskog u čekaonicu bolnice, u iščekivanju markera krenulo bi samo od sebe: Vjerujem u Boga Oca…
Dok bi prebirala prstima Zdravo Marijo, misli koje bi se rojile u bolnici, odlutale bi rastrešene od molitve, a završavale najčešće i to skroz pribrane na groblju, a suze bi tekle same od sebe.
Iako sam bila svjesna da gotovo nikad u tim prilikama nisam sabrana u molitvi, nastavljala sam s njom.

S vremenom sam počela osijećati sve veću smirenost i prisutnost Božju kojom mi je sve jasnije davao do znanja da znade sve o mojim mislima.
Gledala sam sve bistrije uslišanja svojih nesabranih molitava i shvatila da prvo što sam u stvari Boga zamolila je bilo da iskoristi moje misli na dobro, da ih oblikuje, da ne propadnu. Koja neopisiva radost me obuzela kad sam to skužila.
Sad, iako će možda zvučati čudno, imam osjećaj da neprestano molim krunicu, jer gdje god se nađem sama sa svojim mislima, one ne lutaju, idu k Bogu, Marija ih usmjerava, a On zna što će s Njima.

Sada, kad god odlutam od molitve u svojim problemima, nakon svake desetice kažem naglas Bogu, pred kojeg me dovela Majka moja Marija:
Bože, smiluj se ti ovoj mojoj rastrešenosti, očisti me ove slabosti koja me odvajala od tebe za vrijeme moljenja ove desetice, ali mili Bože spomeni se svih ljudi koji su bili tu.

Nađu se među tim ljudima za koje molim i neki od vas, a i ja bih se, da vam iskrena budem, voljela naći u molitvama svih koji idu po putu s našom djevicom Marijom.

Anela Todorić

FOTO:Anela Todorić

Uredio: Damir Bićanić

PODIJELI