Novi slučaj poput onog Charlieja Garda – liječnici u Liverpoolu ne želi pustiti maloga Alfieja Evansa u vatikansku bolnicu

110

Bolnica u Liverpoolu smatra kako bi dječakov premještaj bio štetan po njega, zbog bolova koje bi mu planirani operativni postupci mogli izazvati, a bez nade u izlječenje.

Alfie Evans dvadesetomjesečni je dječak čiji roditelji vode pravnu bitku kako bi im bilo dopušteno prebaciti ga na liječenje u vatikansku bolnicu Bambino Gesù.

Na tu su se borbu odlučili nakon što su liječnici dječje bolnice Alder Hey u Liverpoolu zaključili kako je besmisleno nastaviti održavati život njihova sina na aparatima, budući da nade za njegov oporavak nema.

Alfie boluje od još nepoznate bolesti koja progresivno i nepovratno uništava njegov mozak, te se nalazi u poluvegetativnom stanju. Na to su ukazale i pretrage njegova mozga, prema kojima je sedamdeset posto moždanih živčanih vlakana uništeno.

Dječakovi roditelji, s druge strane, tvrde kako je dječak reagirao na njihove podražaje, što su liječnici protumačili kao posljedicu spinalnih refleksa.

Trojica konzultanata iz bolnice Bambino Gesù posjetili su Alfieja, te se složili kako je njegovo stanje neizlječivo, ali i kako je rimska bolnica spremna preuzeti brigu o njemu, te izvršiti potrebne operacije koje bi mu pomogle da diše i jede, te produžile njegov život na još “neutvrđeno vremensko razdoblje”.

Ipak, liverpoolska bolnica smatra kako bi dječakov premještaj bio štetan po njega, zbog bolova koje bi mu planirani operativni postupci mogli izazvati, a bez nade u izlječenje.

Svoje mišljenje o slučaju iznio je i rimokatolički bioetički centar Anscome koji je ukazao na sličnost sa slučajem Charlieja Garda, s time što valja naglasiti da je razlika u tome što, prema liječničkom konsenzusu, ne postoje niti teoretske šanse za Alfiejev oporavak.

Izjavili su kako se liječnike ne bi smjelo prisiljavati da nastavljaju s tretmanom za kojeg smatraju da djetetu nanosi više štete nego koristi. Ipak, stava su i da bi roditeljima, koji nose primarnu odgovornost za dijete, trebalo dopustiti da ga premjeste u drugu bolnicu, ako sam proces premještanja ne bi proizveo dodatni rizik i štetu po dijete.

Tom Evans, dječakov otac, rekao je kako on i njegova supruga nisu spremni “pustiti Alfieja da umre”, te kako će preokrenuti svaki kamen kako bi mu pomogli. Pokrenuli su i stranicu podrške njegovu liječenju preko koje su zasad prikupili oko 57 000 funti.

Cijela situacija doista podsjeća na onu koja se događala prošle godine, s malim Charlijem Gardom i moralne dvojbe koje je izazvao taj slučaj ponovno su aktualizirane. Više o tome možete pročitati OVDJE.

Ivo Džeba | Bitno.net

PODIJELI