Njegovo uznesenje i naš pristup

68

I dogodilo se, dok ih je blagoslivljao, da se rastao od njih i bio uznesen na nebo. – Luka 24:51

Mi u svom životu nemamo iskustva, koja odgovaraju događajima, koji su u životu našega Gospoda uslijedili nakon preobraženja. Od tog trenutka nadalje, Njegov je život u potpunosti bio supstitucijski („zamjena za”; „namjesto nas”). Do trenutka preobraženja, živio je uobičajen, savršen život čovjeka. Međutim, od preobraženja pa nadalje,  Getsemanija, križ, uskrsnuće… sve nam je to nepoznato. Njegov križ su vrata, kroz koja svaki pripadnik ljudske vrste može ući u Božji život; svojim uskrsnućem stekao si je pravo, da vječni život dâ bilo kome, a svojim je uznesenjem naš Gospod je ušao u nebo, držeći ta vrata otvorena za čovječanstvo.

Preobraženje je dovršeno na Gori Uznesenja. Da je Isus kojim slučajem uznesen na nebo izravno s Gore Preobraženja, otišao bi sam. U tom slučaju, za nas ne bi bio ništa više, do slavna osoba. No međutim, On je okrenuo leđa slavi i sišao je s gore kako bi se poistovjetio s palim čovječanstvom.

Uznesenje je potpuno ispunjenje preobraženja. Naš Gospod se vratio svojoj izvornoj slavi, ali ne više samo kao Sin Božji, već se Svom ocu vratio i kao Sin čovječji. Zbog uznesenja Sina Čovječjega, sada postoji sloboda pristupa za svakog pojedinca, i to izravno [bez posrednika] do samog Božjeg prijestolja. Kao Sin Čovječji, Isus Krist je samom sebi namjerno ograničio vlastitu svemoć, sveprisutnost i sveznanje; ali sada su Njegovi, i to u apsolutnoj punini moći. Kao Sin Čovječji, Isus Krist sada ima svu moć na Božjem prijestolju. Od svog uznesenja nadalje, On je Kralj kraljeva i Gospodar gospodara.

– Oswald Chambers – kapelan britanske vojske

Trenutak za pitanje:

Jesam li svjestan veličine i značenja, te koristim li tu priliku, da po Isusu, kao pobratimu, Sinu Čovječjem, svakodnevno izravno pristupam samom Božjem prijestolju?

PODIJELI