NA DANAŠNJI DAN PRIJE 73 GODINE Dvanaest fratara u Širokom Brijegu ubijeno i spaljeno

187

Prema franjevačkim izvorima na području Hercegovine je, uglavnom na kraju Drugog svjetskog rata, pobijeno 66 fratara.

Autor: CroExpress

Na današnji dan prije 73 godine, 7. veljače 1945. partizanske postrojbe su ušle u Široki Brijeg i pri tome počinile stravične zločine, među kojima je i smaknuće 12-orice fratara u skloništu nedaleko samostana u Širokom Brijegu.

Partizanska vojska došla je pred crkvu 7. veljače oko 11 sati prije podne. Odmah su im otvorili samostanska vrata. U samostanu su našli 12 fratara, nekoliko đaka i okolnoga puka, koji se sklonio u samostan, ispred topova misleći da je tu sigurniji nego u svojim kućicama. U njemu nisu našli vojske. Njemačka i vojska NDH, koja se nalazila u blizini samostana, dan je prije otišla prema Mostaru.

Ti partizanski vojnici skupili su sve fratre, koji su se tada nalazili u samostanu, u jednu sobu. Popisivali su ih, vrijeđali i tražili oružje, kojega naravno nije bilo. Kada su čuli da se u samostanu nalazi još jedan fratar bolestan, fra Marko Barbarić, otišli su po njega i donijeli ga. Oko 4 sata poslije podne poslali su okolne ljude njihovim kućama.

Nešto poslije počeli su pozivati fratre jednoga po jednoga u kratkim vremenskim razmacima. Onoga kojega su htjeli da pođe pozvali bi riječima: ‘Ti, druže!’ Nakon što su odveli sve fratre, ostali su samo đaci, koji su mislili da su fratre odveli negdje na ispitivanje, premda su se čudili da se nitko ne vraća. Bilo je za njih veliko iznenađenje kada je jedan od njih, koji je dobio dopuštenje da nakratko napusti sobu, u kojoj su se nalazili, donio vijest da su svi fratri u kuhinji zaklani.

Premda ta vijest o smrti fratara nije bila potpuno istinita, bila je istina da oni nisu više bili živi. Istom poslije doznali su istinu o njihovoj smrti. Njihova mrtva tjelesa nađena su spaljena u protuzrakoplovnom skloništu, a najviše su umrli od metaka kojima su postrijeljani u zatiljak.

Imena poginulih fratara u tomu skloništu:

1. fra Marko Barbarić, rođen 1865.,
2. fra Stanko Kraljević, rođen 1871.,
3. fra Ivo Slišković, rođen 1877.,
4. fra Krsto Kraljević, rođen 1895.,
5. fra Arhanđeo Nuić, rođen 1896.,
6. fra Dobroslav Šimović, rođen 1907.,
7. fra Tadija Kožul, rođen 1909.,
8. fra Borislav Pandžić, rođen 1910.,
9. fra Žarko Leventić, rođen 1919.,
10. fra Viktor Kosir, klerik, rođen 1924.,
11. fra Stjepan Majić, klerik, rođen 1925.,
12. fra Ljudevit Radoš, klerik, rođen 1925.

 
Njihovi zemni ostaci izvađeni su i pokopani u samostansku crkvu, uz sudjelovanje mnoštva puka, 1. srpnja 1971.

Prema franjevačkim izvorima na području Hercegovine je, uglavnom na kraju Drugog svjetskog rata, pobijeno 66 fratara.

Mr. Ivan Kozlica u radu ‘Alkarski vitezovi’ odgovorni su za zločine na Širokom Brijegu 1945.’ piše o partizanskim alkarskim vođama (vojvodama) koji su ubijali puk i njihove duhovne vođe. Kozlica između ostaloga navodi: ‘Alkar i barjaktar Ivan Guvo, zvani Pivo, bio je zapovjednik 11. dalmatinske brigade koja je počinila mnoge zločine u Hercegovini, a osobno je bio u ‘streljačkom stroju’ čete koja je 7. veljače 1945. pobila dvanaestoricu franjevaca u samostanu Široki Brijeg.’

Izvor: CroExpress

PODIJELI