Obljetnica Hrvatske ratne mornarice

 

Što je biskup Ivas poručio hrvatskim mornarima: ‘More je kao duša hrvatskog naroda, velik Božji dar Hrvatima!’

„Naši mornari, more i mornarica bili su ponos Hrvatske. More su čuvali i branili narod, njegovi knezovi, kraljevi i vladari, od svih lopova koji su nam ga htjeli oteti i prisvojiti, silom oružja ili lukavstvom politike”, rekao je među ostalim biskup Ivas.

Obilježavanje dvadeset i pet godina od osnutka Hrvatske ratne mornarice započelo je u četvrtak 15. rujna misnim slavljem koje je u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, predvodio umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas. Uz biskupa koncelebrirao je i generalni vikar Vojnog ordinarijata otac Jakov Mamić koji je na početku slavlja pozdravio sve predstavnike odružanih snaga, te državne i lokalne dužnosnike.

Biskup Ante Ivas u homiliji naglasio je kako je Jadransko more velik Božji dar hrvatskom narodu. „More je kao duša hrvatskog naroda. Na njemu i od njega su živjeli ribari i mornari. Plovili brodovi i moreplovci svim morima i lukama svijeta, sa znakom domovine i križa na jedrima, da se zna tko su i odakle su. Na moru se molili, zavjetovali se i u znak zahvale za sretan povratak doma u brojna svetišta Gospi i sv. Nikoli, zavjetne darove donosili. More je hrvatski narod vjekovima vezalo i bogatilo kulturama mnogih naroda svijeta. A mi smo svojom kulturom bogatili druge“, poručio je biskup Ante Ivas, piše Šibenska biskupija.

„Naši mornari, more i mornarica bili su ponos Hrvatske. More su čuvali i branili narod, njegovi knezovi, kraljevi i vladari, od svih lopova koji su nam ga htjeli oteti i prisvojiti, silom oružja ili lukavstvom politike. Branili ga od Avara i Mlečana, Turaka i gramzljivih susjeda. Od Austro-ugarske, od Napoleona od Jugoslavije. Hrvatski mornari i brodovi su u mnogim presudnim bitkama nesebično branili Europu. I hrvatski brodovi, među njima i šibenski, sudjelovali su i u sudbonosnoj bitki kod Lepanta 1571., kad je pod zaštitom Gospe sv. Krunice, kršćanska flota konačno pobijedila osmanlijsku pomorsku silu. Danas se sjećamo kneza Branimira koji je 18. rujna 887. svojim brodovima i mornarima porazio moćno mletačko brodovlje i postao gospodar kopna i mora hrvatskog. Ukazom predsjednika Tuđmana 12. rujna 1991. Upravo je taj dan proglašen „danom Hrvatske ratne mornarice”, čiju 25. obljetnicu evo ovih dana slavimo. Ona je i u teškom domovinskom ratu hrabro i časno, uz mnoge žrtve puka i branitelja, branila naše more, obalu i otoke svoje domovine Hrvatske od nasilnih lopova koji su bili zaposjeli naše brodove, blokirali naše luke, granatirali naše gradove. U svom gubitničkom bijesu zloglasni general Mladić poručio je s jednog broda „gađat ćemo vam Katedralu”. Tu nevjerojatno barbarsku prijetnju ostvario je, na zaprepaštenje grada, cijelog naroda hrvatskoga i svega svijeta 19. rujna 1991. Još se danas sjećam suza biskupa Srećka i tuge cijeloga grada. A hrvatski narod je i tada, kao i uvijek smogao snage obraniti se, zacijeliti rane i obnoviti porušeno”, poručio je biskup Ivas osvrčući se na povijest hrvatske mornarice.

U dugoj povijesti naše mornarice bilo je teških i slavnih dana. Danas u slobodnoj Hrvatskoj možemo s ponosom slaviti ovaj srebrni jubilej naše Mornarice. Nećemo zaboraviti da su kroz cijelu hrvatsku povijest naši mornari, moreplovci i ribari i s njima sav narod hrvatski vjerovali da ih Gospa Marija čuva i prati, da je ona naša „Zvijezda mora.” Tome su svjedoci brojne crkve, kapele, slike i oltari diljem naših otoka i obale, od Istre do Boke. Njoj i danas preporučamo sve pokojne i na morima svijeta poginule mornare. Danas naročito molimo za mir i vječni pokoj svim našim braniteljima. A njoj, Kraljici mora i danas preporučamo sve naše mornare, časnike, zapovjednike, službenike, njihove obitelji i djecu, zaključio je homiliju biskup Ante Ivas.

Izvor: dnevno.hr | autor: T. P. | 17. rujan 2016.

PODIJELI