Čovjeka ne čini ništa tako mirnim, zadovoljnim, sretnim kao molitva. Život bez molitve jest pravo prokletstvo. Ustati se i odmah uzdignuti srce k Bogu, a skloniti glavu na prsa Isusova prvo nego pođeš na počinak, jest pravo uživanje, pravi raj. Koji to ne čine žive u gustim tminama noči, ne poznaju utjehe i puni su razočaranja, život im je gorak bez Božje milosti, niti mogu odolijevati kušnjama, jer su se podali osjetilnosti , koja ne poznaje svetog veselja duha! O jadnog života! Upravo je nerazumljivo, kako se može takav život živjeti.

Moli se dakle, jer moliti se jest raditi. Molitva je – da tako kažem – slaboća Božja, a naša jakost. Ne znam kako bi na nas milosrdini Bog poradi naših grijeha, ako se budemo molili, njegova milost će na nas pasti, i on će nam se smilovati.

Kao što jednom prilikom glasoviti franjevac reče: „Nemojte biti nestrpljivi klečite i molite pred Propetim Isusom. Sjetite se da moliti jest i raditi.“

Moli se i ti, jer moliti se: ne će reći biti besposličar, nego naprotiv to je najveći od sviju poslova, jer po molitvi uređujemo svoj posao s Bogom, koji je svrha svakog ljudskog djela. Koji zna dobro moliti taj će znati i dobro živjeti.

Moli se, jer je govorio sv. Bernard: „samo su tri stvari na svjetu lijepe: riječ, izgled, molitva, ali molitva je najljepša.“

Moli se, jer kad su ruke sklopljene, onda najznamenitiji posao obavljaju, i čovjek nije nigdje tako velik kao kad kleči pred svojim Bogom.

 

 

 

Moli se, jer onaj koji moli spašava se, a koji ne moli ni milosti Božje ne osjeti.

Moli se. Tvoje srce nek bude žrtvenik s koga će se neprestano uzdizati k nebu mirisni i ugodni oblak tamjana. Iz duše tvoje neka se nepresatano uzdižu milozvučni zvukovi, da se združe s ugodnim pjevanjem anđela. Tijelo tvoje neka bude uvijek bijeli ljiljan koji otvarajuči svoj cvjetni vjenčić prosipat će ugodni miris koji će se širiti sve do plavetnog neba, da veseli srce Boga.

Naprotiv, čovjek koji ne moli griješi, jer na taj način ne samo da ne priznaje gospodstvo Boga, nego je nedosljedan sebi istome, jer ostavlja svoja djela bez pomoći Božje, bez koje nikako ne mogu dobro uspjeti. To je zidar koji hoće sagraditi kuću bez nacrta inženjera!

Ima biljaka koje se kad postignu neku stalnu visinu počnu sušiti, jer njihove žile ne mogu prodrijeti duboko u zemlju i zacrpsti onu životnu hranu koja donosi život. Ako ne budemo dobivali i mi hrane od molitve, naš duhovni život venut će malo pomalo i uginuti. To se očima gleda svakog dana: onaj koji ne moli ni ne živi.

Sjetimo se braćo i sestre, da imamo savladati svoje zle sklonosti, izbjeći varkama đavolskim i zamamama svjeta, a to ti nije moguće postignuti, ako ne budeš čovjek neprestane molitve.

 

Zoran P.

PODIJELI