Meksička biskupska konferencija uputila je poruku svojim sunarodnjacima u kojoj je upozorila na hitne izazove za zemlju: sigurnost, migrante i obrazovanje

Alina Tufani; Mate Žaja – Vatikan

Meksički su biskupi u poruci svojim sunarodnjacima istaknuli da nesigurnost i nasilje, koji se povećavaju izvan svake mjere, prisiljavaju stanovnike te zemlje na život u strahu i neizvjesnosti, te napomenuli da Crkva u Meksiku nastoji svim svojim sredstvima doprinijeti općem dobru, otvarajući prostor za susret, dijalog i izgradnju mira.

Mjere protiv zlouporabe u Crkvi

Meksička biskupska konferencija je u studenome prošle godine na plenarnoj skupštini odobrila osnivanje Nacionalne skupine za zaštitu maloljetnika kako bi se spriječilo zlostavljanje, te osigurala odgovarajuća građanska i kanonska pomoć u slučaju da se nešto takvo dogodi. Biskupi su u poruci naglasili da su s radošću primili poziv Svetoga Oca na sastanak u veljači u Rimu, upućen predsjednicima biskupskih konferencija cijeloga svijeta. Izrazili su pritom mišljenje da se problemu zlostavljanja u crkvenim krugovima treba dati prioritet, te da će sastanku u Rimu doprinijeti s plodovima rada koji su započeli u Meksiku.

Drama migranata

U vezi s izbjegličkom krizom u Latinskoj Americi, biskupi su napisali da ih danas više nego ikada uznemiruje potresan vapaj migranata. Dosljedni u vjeri u Isusa Krista, ne možemo pobjeći od patnje onih koji traže bolje uvjete života, prelazeći granice kako bi radili i doprinijeli općem dobru, ne samo svojih obitelji, nego i bratske zemlje koja ih prima – stoji u poruci meksičkih biskupa.

Problem klimatskih promjena

Meksička je biskupska konferencija u svojoj poruci također istaknula problem klimatskih promjena te, podsjećajući na papinu encikliku Laudato sí, navela klimatske promjene kao globalni problem s ozbiljnim ekološkim, socijalnim, ekonomskim i političkim posljedicama, koji trenutno predstavlja jedan od glavnih izazova za čovječanstvo. Naša zemlja mora prednjačiti u brizi za naš zajednički dom – zaključili su meksički biskupi.

Izvor: https://www.vaticannews.va/

PODIJELI