Poštovani kako meditirati npr tekst iz Biblije?

 

Poštovani!

Hvala Vam na pitanju, jer mi se čini da je ono vrlo aktualno. Danas mnogi tvrde da čitaju Bibliju, ali na žalost to čitanje im nije produciralo neke velike promjene. Poznavao sam jednog čovjeka koji je tijekom svog života pročitao Bibliju šezdeset puta. Naravno to je pohvalno, ali ono što je pogrešno, on nije baš od toga imao pretjerane koristi, jer je to čitao kao što se čitaju novine ili neka druga knjiga.

Danas se mnogo govori o meditaciji ili nekim drugim oblicima duhovne vježbe. Možda sam po pitanju meditacije malo skeptičan. Meditacija podrazumijeva stanje bez uma, stanje oslobođenosti od uma. To smatram pogrešnim, jer Bog nam se preko svoje riječi obraća baš preko uma.

Bibliju smatram vrlo praktičnom knjigom, i što svaki onaj koji proučava Bibliju na ispravan način, ustvari razgovara sa samim piscem, tj. Duhom Svetim. Stoga dozvolite mi da Vam predložim način na koji ja to radim, a to bi prije nazvao Kontemplacija. “Kontemplacija” znači razmišljanje – usmjereno razmišljanje.

Biblija je knjiga koja nam prvenstveno otkriva kakav je Bog. Ona ima za cilj nas upoznati s Bogom. Pokušat ću vam to objasniti kako to ja radim.

Prije nego što počnem proučavati Bibliju, uputim Bogu molitvu za nazočnost sv. Duha da On bude taj koji će me voditi kroz proučavanje. Kada pročitam određeni biblijski tekst, najčešće to bude neki događaj iz Biblije, uvijek ga pokušavam staviti u neki povijesni i kulturni kontekst. Bez toga bi mogli doći do vrlo čudnih zaključaka. Tada počnem postavljati pitanja. Prvo i osnovno pitanje je, kako se Bog očitovao u tom konkretnom slučaju. Ono što je bitno je da Božju ljubav i Božju milost nikada ne smijemo dovoditi u pitanje. To je nešto apsolutno.

Pokušat ću dati konkretan primjer. Čitam knjigu Izlaska i vidim da Bog udara Egipćane sa nekim zlima koji ih pogađaju. Moje je prvo pitanje, nije li Bog pristran. Biblija kaže da nije. Ovdje trenutno Egipćani stradaju, a Izraelci pobjeđuju. Zašto Bog ne pokaže ljubav i Egipćanima. Kada pažljivije čitam, primjećujem da Bog opominje Egipćane i da želi da i oni spoznaju pravog i živog Boga. Oni to odbijaju misleći da su njihovi bogovi moćni i jaki da ih odbrane od Izraelskog Boga. Nevolje koje na njih dolaze su isključivo pedagoškog karaktera, i odbijanje Boga je u načelu njihov izbor. Bog će provesti svoj plan, i ono što je za Egipćane najgore, Bog neće spriječiti njihovu propast koju su doslovno sami izabrali, ali će im ostaviti određenu dozu milosti kao mogućnost još jedne prilike. Da bi došao do tog zaključka treba se uzeti u obzir svaka riječ i pomno ju analizirati u tom kontekstu.

Moje drugo pitanje je, kakve to veze ima sa mnom. Tada dolazim do zaključka da će Bog i u mom životu reagirati na sličan način poštujući moju slobodu izbora.

Problem koji se tu može javiti je da misli znaju odlutati sa određene teme. Da bih to spriječio, sva ta moja pitanja, otkrića i dvojbe zapisujem i pokušavam da razmišljam o tome. Također jedan od načina je da se u mašti pokušate identificirati sa bilo kojim „junakom“ iz opisa (nemojte se jedino pokušavati identificirati sa Isusom, jer mi ljudi nismo u stanju razumjeti Njegovu poziciju Boga i čovjeka istovremeno.) Na taj način ćemo moći razumjeti i odgovoriti neke stvari koje su nam nejasne. Nemojte se nikada bojati postavljati pitanja, bez obzira što možda tog trenutka nećete uspjeti odmah naći zadovoljavajući odgovor. Istražujte i tražite odgovore.

Svakako to treba vježbati dok ne steknete jednu svetu naviku proučavanja Biblije. Jedno vrlo važno pravilo kod takvog proučavanja Biblije je da Biblija uvijek sama sebe tumači. Nakon završetka proučavanja, zahvalite Bogu za vodstvo i otkrića koja vam je otkrio.

Neka vas dobri Bog blagoslovi

Zvonko Presečan

PODIJELI