Ljubite jedni druge

42

… pridodajte … ljubavi bratskoj ljubav Božju.  – 2. Petrova poslanica 1:5,7

Ljubav je za većinu nas neka neodređena stvar, te ne znamo na što točno mislimo kad govorimo o ljubavi. Ljubav je najuzvišenija naklonost jedne osobe prema drugoj, a u duhovnom smislu Isus traži, da ta potpuna naklonost pripada samo Njemu (vidi Luka 14:26). U početku, kada je „ljubav Božja bila razlivena u našim srcima po Duhu Svetom“ (Rimljanima 5: 5), lako je bilo staviti Isusa na prvo mjesto. No, kako bismo vidjeli da se stvari spomenute u 2. Petrovoj 1. poglavlju ostvaruju u našem životu, moramo ih upražnjavati.

Prvo što Bog čini, je prisilno uklanjanje svake neiskrenosti, ponosa i taštine iz mog života. Naime, Sveti Duh mi otkriva kako me Bog nije ljubio zato što bih bio drag, već zato što je u Njegovoj prirodi bilo učiniti upravo to. Sada pak meni zapovijeda istu tu ljubav pokazati drugima, govoreći: “… ljubite jedan drugoga kao što sam ja ljubio vas” (Ivan 15:12). On kaže: “Dovest ću ti i okružiti te brojnim ljudima koje ne možeš cijenit, ali moraš im pokazati Moju ljubav, baš kao što sam ju i ja tebi ukazao.” Ovo nije neka pokroviteljska, skrbnička ljubav prema onima koje je teško voljeti, već je to Njegova stvarna ljubav i ona se neće preko noći pokazati u nama. Neki od nas smo se možda pokušali prisiliti  voljeli tako, ali ubrzo smo se umorili i postali frustrirani.

„Gospodin … je strpljiv s nama jer ne želi da tko propadne …“ (2. Petrova 3:9). Trebao bih se suočiti sa samim sobom, pogledati se i sjetiti se kako se On divno ophodio sa mnom. Spoznaja kako me je Bog ljubio preko svih granica, primorat će i mene da pođem u svijet i volim druge na taj isti način. Možda ću se uzrujati što  moram živjeti s neobično teškom osobom, no samo se trebam prisjetiti kako sam i sam bio neugodan prema Bogu! Jesam li spreman biti toliko usko poistovjećen s Gospodom Isusom, da će Njegov život i njegova ljepota neprestano protjecati kroz Mene? Ni prirodna ljubav ni Božja božanska ljubav, neće opstati i rasti u meni ukoliko se ne njeguju. Ljubav je spontana, ali mora se održavati disciplinom.

– Oswald Chambers – kapelan britanske vojske

PODIJELI