Čini se da ljubav i ljubomora imaju isto korijensko značenje, ali i velikih razlika. Ljubav je okrenuta darivanju i radosti drugoga što usrećuje i nas same, a ljubomora je ljubav okrenuta naglavačke. To bi ustvari bila ljubav u darivanju drugoga koja nas ne bi veselila nego žalostila i time morila. Ima različitih vrsta ljubavi: partnerska, prijateljska i božanska, dok ljubomora može biti dvojaka: negativna i pozitivna. Negativna i razarajuća ljubomora razara ljubav unoseći sumnju i dijeleći ljubav, dok pozitivna ljubomora može biti i poticaj za novi početak i rast u ljubavi. Negativna ljubomora je razarajuća te čak ide toliko daleko da od ljubomore možemo biti i bolesni.

Danas se puno govori o ljubavi, ali ne i o ljubomori pa možemo pomisliti da više ima ljubavi nego li ljubomore. Međutim, čini se da je upravo obrnuto! Jer često puta o onomu čega nema mnogo se govori, a čega nedostaje ili o stvarnim problemima bilo osobnim ili društvenim nažalost se šuti. A kad se pojave, iznenadimo se od kamo su došli pa često puta zna biti prekasno. Zbog nedostatka ljubavi zna doći do ljubomore, koja se zna izroditi u psihičko ili fizičko nasilje.
Pokažimo zato jedni drugima i za druge više ljubavi, a manje pretvaranja, praznih i prividnih priča o ljubavi. A s druge strane ljubomoru znajmo barem priznati prema drugima da ne bi oboljeli od ljubomore. (Tomislavgrad, 16. siječnja 2009.)

fra Mate Tadić, OFM

KNJIGE HOMILIJA

U izdanju nakladničke kuće i tiskare „Fram-Ziral“ do sada su 2018. i 2019. godine objavljene dvije knjige homilija fra Mate Tadića pod naslovom „Propovijedaj riječ – uporan budi“, koje su izrečene na misnim slavljima. I to liturgijske godine C u vremenu došašća, korizmenom i uskrsnom vremenu, nedjeljama u vremenu kroz godinu, božićnom vremenu i tijekom Velikog tjedna. Kao i za liturgijsku godinu A u vremenu došašća, korizmenom i  uskrsnom vremenu te nedjeljama u vremenu kroz godinu..

Za svako slavlje uz uvod u misno slavlje doneseno je i nekoliko dopunjenih prigodnih homilija. U pripremi su i tri knjige homilija za liturgijsku godinu B, blagdane i svetkovine, prigodne i svetačke kao i za krštenja, vjenčanja i pokope.

Knjige se mogu naručiti poštom u knjižari „Fram-Ziral“, Put za Aluminij bb 88000 Mostar, tel: 0038736 / 325 – 988, faks: 0038736 / 333 – 563, E-mail: [email protected], kao i posjetiti internet stranica nakladničke kuće i knjižare: https://www.google.com/search?q=fram+ziral+knji%C5%BEara+kontakt&tbm=isch&ved=2ahUKEwj8lPSdwcLpAhVZwQIHHbK7DlIQ2-cCegQIABAA&oq=fra

www.put-istina-zivot.com

 

PODIJELI