Kupres: Ivani od Tomislavgrada do Skandinavije i Toronta!

94

Došao sam iz Zagreba da s drugim Ivanima oborim rekord. Iznenađen sam domaćinstvom, pejzažom. Sve vrvi životom. Ovakva bi trebala biti svaka nedjelja, rekao je Ivan Crvenković (24)

On se s tisućama svojih imenjaka, sastao u Kupresu kako bi zajedno oborili Guinnessov rekord s najviše ikad skupljenih ljudi, s istim imenom, na jednom mjestu. Na događaj nazvan ‘Okupljanje tisuću Ivana’ u organizaciji udruge Kupreški kosci prijavilo se više od 3000 Ivana, a za obaranje Guinissovog rekorda potrebno je bilo njih oko 1100. Najviše Ivana došlo je iz lokalnih mjesta poput Tomislavgrada, zatim iz Zagreba, a veliki broj pristigao je i iz hrvatskih katoličkih misija. Svećenici su tako u Kupres doveli Ivane iz Skandinavije pa čak i iz Toronta.

Pošto su s Ivanima u Kupres pristigle i njihove obitelji i prijatelji, gradom je cirkuliralo oko 30.000 ljudi. Samo do podneva na Kupreško polje došlo je 2.500 automobila, a do Kupresa se vozilo u nekoliko kilometara dugoj koloni. Susret Ivana započeo je misnim slavljem u crkvi Svete Obitelji, a samo obaranje rekorda bilo je zakazano u 14 sati.

Kako bi se osigurala transparentnost pri obaranju rekorda, sudionicima su se čak tri puta provjeravali dokumenti kako bi se dokazalo da se uistinu zovu Ivan. Svi Ivani bili su odjeveni u bijele majice s natpisom ‘Vratio se Ivan s 1000 momaka’ i hrvatskim pleterom.

Najstariji prijavljeni sudionik imao je 94 godine, a u obaranju rekorda sudjelovali su čak i dječaci Ivani mlađi od 10 godina. Okupljanje se proslavilo koncertima Mate Bulića, neizostavnog Marka Perkovića Thompsona koji je zapjevao svoju pjesmu ‘Vratit će se Ivan s tisuću momaka’ te drugih lokalnih glazbenih sastava.

Program na Kupresu jš traje. Prijenos uživo možete pratiti na Hrvatskom radiju Frankfurt.

24sata.hr/Tomislavcity

Foto: Ivan Iko Mladina/Pero Alagušić

 

Preuzeto: http://www.tomislavcity.com/index.php/teme/zanimljivosti/item/11838-kupres-ivani-od-tomislavgrada-do-skandinavije-i-toronta

PODIJELI