Kriza u Venezueli: Biskupi zatražili susret s Papom

72

Papa Franjo će ovoga četvrtka primiti čelnike Venezuelske biskupske konferencije, priopćio je danas (6. lipnja) Greg Burke, ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice. Papa je više puta izrazio svoju zabrinutost zbog situacije u toj južnoameričkoj zemlji. Tako je krajem travnja u svojoj podnevnoj molitvi na Trgu svetoga Petra pozvao da se teška humanitarna, društvena, politička i gospodarska kriza zbog koje narod mnogo trpi, riješi pregovorima. Sveti je Otac tada uputio apel venezuelskoj Vladi i svim sastavnicama društva, pozivajući da se svako daljnje nasilje treba izbjegavati, a ljudska prava poštovati. Tom je prilikom također istaknuo da iz Venezuele ne prestaju pristizati dramatične vijesti o eskalaciji sukoba, poginulima, ranjenima i zatvorenima.

Iz zemlje stalno pristižu vijesti o teškim političkim sukobima: najprije je to bio sukob između predsjednika Huga Cháveza i bivših političkih elita, a nakon smrti Cháveza na njegovo je mjesto došao Nicolás Maduro. No dok se političke elite među sobom bore za vlast, narod trpi zbog nedostatka životnih namirnica usprkos tomu što je Venezuela bogata naftom, a u posljednje je vrijeme porasla stopa nasilja, kao i broj uhićenja.

S obzirom na rastuću krizu u zemlji, Venezuelska je biskupska konferencija zatražila susret sa Svetim Ocem. Biskupi upozoravaju kako sadašnja Vlada želi uspostaviti „totalitaristički marksistički režim“. Kardinal Jorge Liberato Urosa Savino, nadbiskup glavnoga grada Caracasa, početkom je prošloga mjeseca u intervjuu za našu radijsku postaju upozorio na kršenje Ustava.

Kardinal je u tadašnjem intervjuu istaknuo da Venezuela proživljava neviđenu humanitarnu krizu. Napomenuo je da Crkva, suočena s tom teškom situacijom, svojom zadaćom ne smatra samo naviještati Riječ Božju, nego također upozoravati na kršenje građanskih, političkih i ljudskih prava. Ne može se govoriti o demokratskoj Vladi – kazao je nadbiskup Caracasa – jer su Vlada i Vrhovni sud zaustavili rad Narodne skupštine. U prijevodu, narod je ostao bez parlamenta, nema svoje predstavnike koji bi pazili na Vladu i donosili zakone, a sve to upućuje na totalitaristički režim. Iz tog je razloga naša situacija sve samo ne dobra – kazao je kardinal.

Prije nekoliko se dana predsjednik Biskupske konferencije, nadbiskup Diego Rafael Padrón Sánchez, potužio kako se Venezuela nalazi „u slobodnom padu“. Narod osjeća dekadenciju Vlade koja ne upravlja, koja ima sve manje novca, a k tomu niti uvozi dovoljno dobara, niti ih proizvodi. Sloboda se ljudi svakim danom sve više ograničava – kazao je nadbiskup.

Izvor:Radio Vatikan

PODIJELI