Kina: Osam godina zatvora za kineskog aktivista

62

Kineski sud u Tianjinu je na Božić osudio Wu Gana, kineskog aktivista za ljudska prava, na osam godina zatvorske kazne – priopćila je katolička agencija AsiaNews. Uhićen je 2015. godine zajedno sa stotinu drugih odvjetnika u akciji nazvanoj „709“, upućujući na datum kada je započela (7. srpnja). Aktivist je osuđen zbog poticanja „subverzije protiv državne vlasti“. Wu Gan je poznat po tome što je branio ženu, koju je silovao član Kineske komunističke partije, a koja je ubila svoga napadača, te za to što se uvijek šalio o pravdi u Kini, koja je podređena Partiji. Nije zanijekao optužbu, već je izjavio: Ako se ne usprotivim diktaturi, jesam li i dalje čovjek?

Prema informativnoj agenciji „China Change“, kineske su vlasti nekoliko sati nakon presude objavile krivotvoreni videozapis kako bi prikazale Wu Gana kao „pokajnika“ koji se nije žalio na svoju presudu. U stvarnosti, videozapis uzima isječke sa sjednice koja se održala u kolovozu ove godine, a u kojoj se može vidjeti Wu Gana kako nosi majicu kratkih rukava, dok je prekjučer nosio majicu dugih rukava. U uređivanju je također izbačena sljedeća važna izjava aktivista: Priznajem da sam razmišljao o potkopavanju državne moći, ali vjerujem da je to pravo građanina, a moja djela ne predstavljaju zločin.

Nakon presude Wu Ganovi su odvjetnici objavili izjavu u kojoj kineski aktivist poručuje da je za one koji žive pod diktaturom najveća potvrda za građanina dobiti časnu etiketu „potkopavanja državne vlasti“. To je dokaz da građanin nije bio sudionik ili rob, i da je u najmanju ruku branio te se borio za ljudska prava. Podsjetio je kako je veliki kineski reformator Liang Qichao rekao kako su on i diktatura dvije sile koje su neraskidivo suprotstavljene. Ja kažem: Ako se ne suprotstavim diktaturi, jesam li još čovjek? – stoji u izjavi.

Napomenuo je da su ga pokušali nagovoriti da prizna krivicu i surađuje s njima radi propagande u zamjenu za blažu kaznu, no istaknuo je kako je odbio njihovu ponudu. Moja me osmogodišnja kazna ne čini ogorčenim ili beznadnim – nastavio je aktivist – To je ono što sam izabrao za sebe: kada se suprotstavljaš diktaturi, to znači da si već na putu prema zatvoru.

Osim toga poručio je da je optimističan glede oštre kazne jer se zbog Interneta sve više ljudi budi, a redovi onih koji su spremni biti na sprovodu diktature stalno jačaju i rastu iz dana u dan. Oni koji nastoje koristiti zatvor kako bi zastrašili građane u njihovoj potrazi za slobodom i demokracijom, ometajući tako napredak ljudske civilizacije, neće završiti dobro. Njihova tiranija je utemeljena na nedostatku samopouzdanja, što je znak grižnje savjesti i straha. To je slijepa ulica. Kada se gomile probude, može li kraj diktature biti daleko? – upitao se Wu Gan.

Istaknuo je kako je pretrpio mučenje i druge oblike nečovječnog ponašanja za vrijeme svoga pritvora, te je upozorio da to nije izolirani slučaj, nego čest fenomen. Apeliram na međunarodnu zajednicu – stoji na kraju izjave – da pomno prati propadanje ljudskih prava u Kini, da prati kako Kineska komunistička partija zločinački pritvara svoje građane, a posebno disidente, te da prati druge oblike zlostavljanja kojima su podvrgnuti, uključujući: lažne optužbe, tajno pritvaranje, prinuđena priznanja medijima, prisilno imenovanje odvjetnika koji su pod državnom kontrolom, mučenje i zlostavljanje u pritvoru te oduzimanje svih građanskih prava kineskim građanima.

Izvor: Vatikanski radio

PODIJELI