Mir bez križa nije Isusov mir

Gabriella Ceraso, Ivica Hadaš – Vatikan

„Bože Stvoritelju svemira udijeli nemirnom čovječanstvu dar istinskog mira kako bi moglo prepoznati tu nepomućenu radost, znak Tvoje milosti” – molio je Papin državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, tijekom mise koju je sinoć predvodio u Bazilici svetoga Petra u Vatikanu, za mir na Korejskom poluotoku. Na misi je bio nazočan i južnokorejski predsjednik Moon Jaein kojega je danas primio papa Franjo. Tom je prigodom Svetom Ocu prenio poruku sjevernokorejskog predsjednika Kim Jong-una.

Obraćajući se predsjedniku i braći biskupima, te članovima diplomatskog zbora, kardinal se nadahnuo Isusovim riječima koje je uputio učenicima nakon uskrsnuća i onima koje je izgovorio na Posljednjoj večeri: „Mir vama! Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. Dajem vam ga, ali ne kao što svijet daje. Neka se ne uznemiruje vaše srce i neka se ne straši“ (Iv 14,27). Pri tom je istaknuo da je mir koji Gospodin nudi čovjeku duhovno otajstvo koje ujedinjuje žrtvu križa s obnoviteljskom snagom uskrsnuća.

S posebnim osvrtom na Korejski poluotok, napominjući da zbog teške stvarnosti u kojoj živi cijeli svijet trebamo moliti Boga za dar mira kako bi nakon toliko godina napetosti i podjela konačno mogla odjekivati riječ mira, Papin državni tajnik je naglasio da samo onaj tko je iskusio nedokučivo otajstvo prividne Božje odsutnosti nasuprot patnji, ugnjetavanju i mržnji, može u potpunosti shvatiti što znači osjetiti da ponovo odjekuje mir.

Ulazeći dublje u narav toga mira i govoreći o njegovom značenju, kardinal je primijetio da se za ljude dobre volje mir gradi svakodnevnim izborima u službi pravde i solidarnosti, promičući pravo i dostojanstvo, te kroz brigu za najslabije; a za vjernike on je prije svega dar odozgo, od samoga Boga. Dapače, u njemu se u potpunosti pokazuje prisutnost Božja, Onoga koga su proroci navijestili kao Kneza mira.

Mir kao dar Božji – nastavio je kardinal Parolin – nije apstraktna i daleka ideja, nego konkretno iskustvo koje se živi u nevoljama, kao što nas često upozorava papa Franjo da se čuvamo svijeta koji nas umrtvljuje kako ne bismo vidjeli križ kao drugu stvarnost života. Mir koji dolazi od Boga nadilazi zemaljska očekivanja, nije plod jednostavnog dogovora, nego nova stvarnost koja uključuje sve dijelove života, pa i otajstvo križa i neizbježno trpljenje. Mir bez križa nije Isusov mir.

Kardinal je zatim potaknuo da odgajamo svijet kako bi ljubio, gradio i branio mir koji je utemeljen na istini, pravdi, slobodi i ljubavi, te da mir postane istinsko poslanje u današnjem svijetu imajući povjerenja u otajstvenu snagu ​​Kristova križa i uskrsnuća. Milošću Božjom put praštanja postaje moguć, izbor zajedništva među narodima konkretna činjenica, a mir zajednički pogled i u raznolikosti koje daju život međunarodnoj zajednici.

Na kraju slavlja južnokorejski je predsjednik Moon Jaein izrazio duboku zahvalnost kardinalu Parolinu jer je osobno predvodio slavlje, te je zahvalio papi Franji koji je svojom molitvom podržao put približavanja dviju Korea i ulio hrabrost i nadu Koreancima da žele mir i ponovo otkriju smisao zajedništva.

 

Izvor: https://www.vaticannews.va/

PODIJELI