Kanada zatvara Ured za vjersku slobodu

58

Kanadski biskupi osudili zatvaranje Ureda za vjersku slobodu

 

Kanadska biskupska konferencija izrazila je veliko nezadovoljstvo zbog odluke Vlade da zatvori Ured za vjersku slobodu. Administracija premijera Trudeaua je, naime, 24. ožujka odbila zahtjev koji je konzervativna stranka podnijela u Parlamentu, kojim traži da se produži mandat spomenutom uredu. Ured je pri Ministarstvu vanjskih poslova 2013. godine osnovala Vlada Stephena Harpera, a mandat bi trebao završiti 31. ožujka ove godine.

Odluka “za osudu”

Napomenuvši da je ta odluka „za osudu“, kanadski su biskupi u jednom priopćenju istaknuli da je spomenuti ured odašiljao važne znakove međunarodnoj zajednici i Kanađanima, o posebnoj važnosti vjerske slobode i o sramotnom izostanku glasova spremnih štititi ju u našem društvu. Sloboda religije i savjesti ima središnje mjesto među ljudskim pravima – istaknuli su biskupi te objasnili – Ona je više od prava osobe da vjeruje i moli, jer se odnosi i na identitet vjerske zajednice i na njezino uzajamno djelovanje u društvu.

Brojni su progoni kršćana i drugih vjerskih manjina

Biskupi su u priopćenju podsjetili na zlostavljanje i nasilje kojima su podvrgnute vjerske manjine u svijetu, te posebno na stanje kršćana na Bliskom istoku, gdje žive već dvije tisuće godina. Ta manjina podnosi nesigurnost i gospodarske, političke i društvene napetosti koje su danas dio okrutne stvarnosti toga područja, a također je pod prijetnjama ekstremističkih snaga uključenih u sukob. Riječ je o nesigurnosti koju zapadne vlade ne priznaju, ili podcjenjuju – upozorili su kanadski biskupi.

 

Izvor: Portal Vatikanskog radija na hrvatskom jeziku

PODIJELI