Kad bi samo znao

60

“Kad bi i ti u ovaj svoj dan upoznao, što ti je za mir! Ali je sad skriveno od očiju tvojih. Luka 19:42

Isus je trijumfalno ušao u Jeruzalem i grad se iz  temelja uzburkao, no jedan čudan bog je bio prisutan,  ponos farizeja. To je bio bog koji se doimao religioznim i poštenim, no Isus ga je usporedio s “okrečenim grobovima koje izgledaju lijepo izvana, ali iznutra su puni mrtvačkih kostiju i svakojake nečistoće” (Matej 23:27).

Što je ono što tebe zasljepljuje za mir Božji “u ovaj tvoj dan”? Imaš li ti svog čudnog boga – ne neko  odvratno čudovište, već možda neposvećenu narav koja kontrolira tvoj život? Više nego jednom u životu, Bog me je licem u lice suočio  sa tim čudnim bogom i točno sam znao kako sam se trebao toga odreći, no nisam to učinio. Provukao sam se “za dlaku” kroz tu krizu, samo kako bih se i dalje nalazio pod nadzorom tog čudnog boga. Slijep sam za stvari koje djeluju u korist mog vlastitog mira. Šokantna je stvar kako možemo zauzimati upravo ono mjesto na kojem bi se trebao nalazit Duh Božji kako bi nas nesmetano vodio, a opet, mi samo pogoršavamo stvari, uvećavajući vlastitu krivnju u Božjim očima.

“Kad bi samo znao …” Božje riječi ovdje prodiru izravno do srca, a iza njih su Isusove suze. Ove riječi imputiraju odgovornost za naše vlastite greške. Bog nas drži odgovornima za ono što odbijamo vidjeti ili što nismo u stanju vidjeti zbog svog grijeha. A “sad je skriveno od očiju tvojih”, jer Mu nikada u potpunosti nisi prepustio svoju narav. Oh, duboke li i beskrajne tuge zbog onoga što je moglo biti! Bog nikada više ne otvara vrata koja su zatvorena. Istina, On otvara neka druga vrata, no On nas također podsjeća kako postoje vrata koja smo zatvorili, i to vrata koja nisu trebala biti zatvorena. Nikad se nemojte bojati kad vam Bog vraća prošlost. Neka vaše sjećanje bude uz vas. Ono je Božje sredstvo koji vam donosi svoj prijekor i žalost. Ono što nije, a moglo je biti, Bog će pretvoriti  u predivnu pouku rasta za budućnost.

– Oswald Chambers –

Jesam li se provukao za dlaku i još uvijek nisam sve prepustio Bogu? Kontrolira li moj život živi Bog ili neki strani bog?

PODIJELI