KAPELA CORPUS DOMINI Trešnjevka, Mošćenička 3

JERIHONSKO BDIJENJE od 6. do 13. prosinca 2015.

 

Organizira SVEHRVATSKA MOLITVENA MREŽA sedam dana i noći u molitvi i klanjanju pred Gospodinom.

TEMA: Na Bezgrješnu, 8. prosinca, započinje Godina milosrđa: koja poziva otvorite srce onima koji žive na rubu života. Crkva je pozvana liječiti rane nastale nesigurnošću i patnjom. Ublažiti ih uljem utjehe, previjati ih milosrđem, ozdravljati ih solidarnošću i dužnom pažnjom. Zimske kvatre u svojoj osnovi su zahvala Bogu za primljena dobra, za plodove zemlje, rada i duha, zahvala za Domovinu i molitva za mir i solidarnost u njoj i u cijelome svijetu. Molitva za Caritas: da imamo ljubavi za one koji su siromašniji od nas, da smo zahvalni onima koji čine dobro. Molitva za daljnji razvoj svehrvatske molitvene mreže u skladu s Božjom voljom. Kako? Prema napisanom rasporedu zajedno u grupi dvoje i više:

•         Moli se i klanja pred Gospodinom

•         Čitanje i razmatranje na stranicama Svetog pisma

•         Moli se cijeli Gospin ružarij, uz razmatranje

•         Molitva u šutnji

•         Molitva časoslova

•         Spontane molitve
Pjesme euharistijskom Spasitelju i Srcu Isusovu. DOĐITE, POKLONIMO SE!

 

JERIHONSKO BDIJENJE U CORPUS DOMINI

U kapeli CORPUS DOMINI, (Trešnjevka), Mošćenička 3, održava se od 6. do 13. prosinca, od Druge nedjelje do Treće nedjelje došašća, danonoćno, sveudiljno, klanjanje pred Presvetim pod nazivom „Jerihonsko bdijenje“. Svehrvatska molitvena mreža, koja okuplja nekoliko desetaka molitvenih zajednica, na sastanku 26. listopada odlučila da se sedmo dnevno molitveno bdijenje – Jerihonsko bdijenje, održi u kapeli Corpus Domini. I to je znakovito jer je u kapeli Corpus Domini započeo je sveudiljno klanjanje Presvetome bi. Alojzije Stepinac 1. listopada 1943. godine.

Svehrvatska molitvena mreža poziva molitvene zajednice da kroz sedam dana i noći u Jerihonskom bdijenju, bdije: moli i klanja se, adorira, pred Gospodinom na početku otvaranja GODINE MILOSRĐA 8. prosinca. Ova godina poziva za otvorimo srce prema onima koji žive na rubu života. Pozvani smo liječiti rane nastale nesigurnošću i patnjom. Ublažiti ih uljem utjehe, privijati ih milosrđem, ozdravljati ih solidarnošću i dužnom pažnjom.

Jerihonsko bdijenje se događa u okviru zimskih kvatri u kojima se zahvaljuje Bogu za plodove zemlje, rada i duha, zahvala za Domovinu i molitva za mir i solidarnost u njoj i u cijelome svijetu. Molitva za Caritas da imamo ljubavi za one koji su siromašniji od nas , da smo zahvalni onima koji čine dobro. Molitva za daljnji razvoj Svehrvatske molitvene mreže u skladu s Božjom voljom.
Što je Jerihon?

Jerihon je ime drevnog grada u Palestini, o kojem čitamo u Knjizi o Jošui. Jošua je vodio izabrani narod u Obećanu zemlju i naišao je na veliki otpor utvrđenog grada Jerihona(Jš 6, 1-20). Jošua je slika Isusa koji vodi Crkvu kao novi Izrael u Kraljevstvo nebesko.

Izvorno Jerihon znači „grad mjesec“. A mjesec je simbol tame, grijeha i poganstva. Jerihonske zidine su morale pasti da bi područje u kojem je vladalo poganstvo i idolopoklonstvo pripalo Gospodinu. Izrael je bio poslušan Gospodinovoj riječ, stavio je vojnike po strani, obilazio je sedam dana grad, trubio trubljom i nosio Kovčeg saveza tako da su se bedemi srušili i grad se na kraju predao (Jš 6,1-20).

Jerihonsko bdijenje je skraćeni naziv za bdijenje: molitvu i klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, uz molitvu krunice i čitanja Svetog pisma koje traje sedam dana i sedam noći. To je ratovanje na koljenima pred Gospodinom i sa Gospodinom, koji ruši zidine naših grijeha i utvrde naših slabosti i rana, i naših nesloga i podjela. Ova je pobožnost izraz naše zadovoljštine za grijehe: psovke imena Božjega, abortuse, praznovjerja i obeščašćenja Presvetog Sakramenta.

U Jerihonskom bdijenju nalazi se izraz naše pokore i žrtve bez kojih nema prave svetosti. U njemu je i svjedočenje naše vjere i ljubavi prema Isusu u Euharistiji.

Prvi koji je započeo Jerihonsko bdijenje bio je „apostol svete krunice41 Anatol Kaszczuk (Kaščuk), Poljak, koji je živio od 1912. do 2005. Organizirao je prvo Jerihonsko bdijenje u marijanskom svetištu Jasna Gora 1979. Mnoštvo sabrano u molitvi izvojevalo je prvu pobjedu a to je pohod pape Ivana Pavla II svojoj domovini koje je bilo ozbiljno dovedeno u pitanje.

 

Zašto Jerihonsko bdijenje na početku Došašća?

Mi katolici u ovom vremenu imamo mnoge poteškoće, imamo mnoge bedem koji nas dijele. Ti bedemi su moćni, naizgled neurušivi. Bog ne želi da njegova djeca žive u strahovima, u bijedi, u očaju, u ovisnostima i podjelama. On za nas želi blagoslov. Trpljenja su također milost i blagoslov: Bdijenje nam daje dodatnu snagu da prihvatimo križ i da živimo s Kristom. U Bdijenju očekujemo Božju pobjedu nad grijehom. Očekujemo i čudo, ako nam je potrebno. Ova molitva Jerihonskog bdijenja je konkretno nastojanje u kojem možemo iskusiti Božju blizinu, ljubav i milosrđe. Tijekom bdijenja bit će prilika za svetu ispovijed. Noćno bdijenje ima uz Isusa i posebnu ljepotu i značaj. Zabilježeno je da su zajednice koje su vršile bdijenje oživjele i osnažile se u mnogim pogledima.

Nas tište konkretno poteškoće vezan uz odgoj djece i mladeži, bračne krize, ne poštivanje života od začeća do prirodne smrti, nesloga i nejedinstvo u domovini, mir u svijetu. Jednom riječju naša je nakana Obraćenje hrvatskog naroda i uspostava Svehrvatske molitvene mreže.

 

Tijek Jerihonskog bdijenja

Na poziv Svehrvatske molitvene mreže, koja okuplja desetak molitvenih zajednica u našoj domovini, organizira se na početku Došašća od 6. do 13. prosinca, od Druge nedjelje došašća u 17 sati do Treće nedjelje došašća u 9 sati Jerihonsko bdijenje. U sedam dana i noći bdije se: moli i klanja, adorira, pred Gospodinom. U molitvi se izmjenjuje molitva krunice, čitanje Svetog pisma, tišina, pjesme, litanije, časoslov, spontane molitve, slavljenja i slično. Započinje se u određeni sat i na kraju tjedna završava himnom „Tebe Boga hvalimo“. Vrlo je važno, i u duhu Jerihonskog bdijenja kao zamisli, da se u klanjanju dnevno moli cijeli Gospin ružarij, najbolje uz razmatranje, te uz posvetu Isusovu i Marijinom Srcu. Budući da je uz kapelu Corpus Domini klauzurni samostan sestara Pohoda Marijina, koje mole časoslov, u tim trenucima moli se u tišini ili se pridruži molitvi časoslova sa sestrama.

 

Nebeski zaštitnik Jerihonskog bdijenja je sv. Ivan Pavao II.

Dobro došli u kapelu Corpus Domini, u malu crkvu koja je svetište Presvete euharistije. U njoj se održava, po želji bl. Alojzija Stepinca, sveudiljno klanjanje svaki dan kroz 72 godine. Gospodin Te čeka i poziva da budeš ovdje za vrijeme ovog Jerihonskog bdijenja od 6. do 13. prosinca 2015. godine.

 

Don P. Crnjac, rektor kapele Corpus Domini

PODIJELI