Izgradnja za vječnost

32

Jer tko od vas, kad naumi sagraditi kulu, najprije ne sjedne i proračuna trošak, ima li dovoljno za dovršiti?  – Luka 14:28

Naš Gospodin ovdje nije mislio na trošak koji mi moramo proračunati, već na trošak koji je On već obračunao. Cijena je bila tih trideset godina u Nazaretu, one tri godine popularnosti, skandala i mržnje, nedokučiva agonija koju je proživio u Getsemaniji, te napad na njega na Golgoti koja središnja točka oko koje se vrti svo vremena i cijela vječnost. Isus Krist je izračunao cijenu. U konačnoj i završnoj analizi, ljudi mu se neće smijati i reći: „Ovaj je čovjek počeo graditi, a nije mogao završiti“ (Luka 14:30).

Uvjeti učeništva koje nam je dao naš Gospod u  26, 27 i 33  retku, znače kako su muškarci i žene koje će On koristiti u svojem moćnom građevinskom poduhvatu oni, u kojima je On sve učinio. „Ako tko dođe k meni, a ne mrzi svoga oca i majku, i ženu i djecu, i braću i sestre pa čak i svoj život, ne može biti moj učenik. “ (Luka 14:26). Ovaj nas redak uči, kako će samo oni muškarci i žene koji Ga vole osobno, strastveno  i predano, biti oni koje će naš Gospod koristiti u svojim poduhvatima gradnje za vječnost, tj. oni koji imaju tu ljubav prema Njemu koja nadilazi bilo koji od najbližih ovozemljaskih odnosa. Uvjeti su strogi, ali su veličanstveni.

Sve što gradimo, Bog će ispitati. Kad nas Bog provjeri svojom vatrom koja pretražuje i pročišćava, hoće li otkriti kako smo na Isusovim temeljima izgradili vlastite  pothvate? (vidi 1. Korinćanima 3: 10-15). Živimo u vremenu ogromnih poduhvata, vremenu kada nastojimo raditi za Boga, i upravo tu je zamka. Suštinski govoreći, mi nikada ne možemo raditi za Boga. Isus nas kao Glavni izvođač preuzima kako bi nas mogao u potpunosti usmjeravati i vršiti nadzor za svoje poduhvate i građevinske planove; te nema toga koji ima ikakvog prava tražiti gdje bi i što htio raditi.

– Oswald Chambers – kapelan britanske vojske

Trenutak za promišljanje: jesu li mi ovi Isusovi, zahtjevni i izazovni uvjeti jasni i prihvatljivi?

PODIJELI