Pitanje:
Pitala bih jedno pitanje koje me muči, u bibliji piše o ratovima, poplavama, potresima, o tome kako će ustati narod protiv naroda, otac na sina, majka na kćer…..pa onda kad kažu da se moli za mir i da se stanje popravi…to bi značilo da mi pokušavamo promijeniti ono što je napisano prije puno godina, to jest prorokovano…pa me to zbunjuje…kako to objašnjavate? Hvala na odgovoru, BVB

Odgovor:
Poštovana!
Hvala Vam za ovo pitanje, jer to pitanje u istinu vrijedi razmotriti. Sasvim logično se nameće pitanje, vrijedi li moliti za mir, kada je naš Gospodin Isus Krist prorekao sva zla koja će se događati na ovome svijetu neposredno prije Njegovog dolaska.

Isus je objašnjavao što će se događati i koji su znaci koji obilježavaju njegov skori povratak. Tekst koji je Isus rekao glasi: Kada pak čujete za ratove i za glasove o ratovima, ne uznemirujte se. Treba da se to dogodi, ali to još nije svršetak. “Narod će ustati protiv naroda, kraljevstvo protiv kraljevstva. Bit će potresa po raznim mjestima, bit će gladi. To je početak trudova. “Vi pak pazite sami na sebe. Predavat će vas vijećima i tući vas u sinagogama, pred upraviteljima i kraljevima stajat ćete zbog mene, njima za svjedočanstvo. A treba da se najprije svim narodima propovijeda evanđelje. “Kad vas budu vodili na izručenje, ne brinite se unaprijed što ćete govoriti, nego govorite što vam bude dano u onaj čas. Ta niste vi koji govorite, nego Duh Sveti. Predavat će na smrt brat brata i otac sina. Djeca će ustajati na roditelje i ubijati ih. Svi će vas zamrziti zbog imena moga. Ali tko ustraje do svršetka, bit će spašen. Marko 13,7-13.

Nešto slično zapisali su i ostali evanđelisti. Što je to značajno u ovim tekstovima i o čemu Isus govori?

Isus opisuje događaje koji će se zbiti i ovo o čemu priča nije da bi nas zaplašio s posjednim danima. Naprotiv kada isus govori o progonstvu svog naroda, On im kaže: Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima! Ta progonili su tako proroke prije vas! Matej 5,12. Naše učestvovanje u nevoljama nam pokazuje da se đavao bori proziv nas, jer smo Kristovi. Sama spoznaja da pripadamo Kristu u nama izaziva radost.

Kada govorimo o nevoljama o kojima je Isus govorio, moramo paziti da ne pomislimo kako nas Krist nije u stanju sačuvati od nevolje. On je to u stanju učiniti, ali će on to dopustiti zbog jedne druge važne stvari za nas. Kada Krist spominje nevolje, On ih spominje u jednom značajnom kontekstu, kontekstu propovijedanja evanđelja.  Istina je da prolazeći kroz nevolje mi se osjećamo nelagodno, ali nemojmo zaboraviti da je upravo to trenutak kada Krist i našim progoniteljima pruža mogućnost da prihvate Krista kao svog osobnog Spasitelja.  Mi kroz nevolje ustvari postajemo veoma značajni kanali Božje milosti, i gledano to iz Božanske perspektive, tim načinom dobivamo ogromnu čast. Stoga te stvari tako trebamo i promatrati.

Drugi razlog zašto trebamo moliti za mir je razlog tog vjekovnog svemirskog sukoba ili rata između Krista i Sotone. Moramo znati jednu veoma važnu stvar. Kada ne bi bilo Božje milosti u ovim nevoljama, već bi davno Sotona uništio naš planet. Isus još čeka na nas, hoćemo li se odazvati Njegovom pozivu milosti i predati mu svoj život kako bi nas mogao On pripremiti za vječnost. Sotona to želi pod svaku cijenu spriječiti. Upravo zbog toga Sotona inicira i potiče takve nevolje koje su opisane, i njegov je argument koji pokazuje Kristu da on to može činiti jer su ljudi njega prihvatili kao svog gospodara. Upravo naše molitve kojima se molimo za mir pokazuju da odbijamo Sotoninu nadležnost nad nama i da je Krist taj kojeg prihvaćamo kao svog Gospodara i Spasitelja.

U posljednjoj knjizi Biblije, sveti Ivan apostol opisuje jednu scenu koja nam to lijepo ilustrira. Nakon toga vidjeh: četiri anđela stoje na četiri kraja zemlje zadržavajući četiri vjetra zemaljska da nikakav vjetar ne puše ni zemljom ni morem nit ikojim drvećem. I vidjeh drugoga jednog anđela gdje uzlazi od istoka sunčeva s pečatom Boga živoga. On povika iza glasa onoj četvorici anđela kojima bi dano nauditi zemlji i moru: “Ne udite ni zemlji ni moru ni drveću dok ne opečatimo sluge Boga našega na čelima! Otkrivenje 7,1-3. Ovom slikom Krist je pokazivao Ivanu kako je njegov najznačajniji posao spašavanje ljudi. Ovaj anđeo traži još neki mir kako bi mogao završiti posao zapečaćenja Božjeg naroda.

Upravo zbog toga i mi trebamo moliti za mir, jer se na taj način svrstavamo u skupinu onih koji slijede Isusa i zainteresirani su za spašavanje drugih ljudi.

To bi bio ukratko odgovor na Vaše pitanje. Ukoliko Vam se dodatno još nametne neko pitanje, slobodno ga postavite. Neka Vas dobri Bog vodi u istraživanju Njegove riječi.

Srdačan pozdrav

Zvonko

PODIJELI