Hodati s Isusom

613

Lk 9,51-62

 

 

Jako volim govoriti o hodanju s Isusom Kristom kroz život. Možda zato što radim s mladima. Njima je vrlo blizu pojam hodanja mladića i djevojke, osobito kada je riječ o čistom predbračnom hodanju. Isto se može reći o hodanju učenika sa svojim Učiteljem Isusom Kristom. To je poseban put koji zahtjeva istinitu ljubav i slobodu. Hodati s Isusom Kristom moguće je u sili Duha Svetoga.
Prije svega važna je osobno opredjeljenje za Isusa Krista. Mnogi bi željeli ići s Isusom, ali ne s Isusom Kristom, koji je u velikom poniženju umro na križu. U tom smislu odbacuju trpljenje, optuženje i samoću. Drugi se žele opredijeliti za Isusa Krista, ali bez Crkve. Smatraju da Crkva ograničava slobodu. Ima i onih, nažalost, kojima nije uopće stalo do Isusa Krista niti do Crkve. Oni vide svoju prividnu slobodu u ropstvu grijeha, ovisnosti i požudi tijela. Međutim, sva ta stajališta nisu od Božjega Duha. Svjesno opredjeljenje za Isusa Krista znače potpuno primanje i življenje cjelovitog evanđelja, čiji je temelj ljubav prema Bogu i bližnjemu. Osobno opredjeljenje mora se uvijek iznova obnavljati.
Hodanje s Isusom kroz život događa se u slobodnoj volji. Ono dolazi iz ljubavi, iz srca. Pozvani smo na slobodu. On je Put, Istina i Život, prema tome, biti s Isusom Kristom pruža potpunu zaštitu, sigurnost i spasenje. Isusova blizina ne uskraćuje, ništa ne oduzima, nego pruža puninu. Koliko mi bude žao da još mnogi nisu to prepoznali. Ljudi imaju uvijek neka svoja opravdanja. Govore ono što misle da im trenutno koristi. Kao da se boje riskirati hodati s Isusom. Zar se boje ljubavi, čistoće i istine? Pitam se često kako im navijestiti Božju riječ? Ima dana kada, poput Ivana i Jakova, želim da oganj siđe s neba. Međutim, to nije put Duha Svetoga. Evanđelje je radikalno i izazovno, ali Isus ne zahtjeva ništa na silu. Jedino čovjek svojom slobodnom voljom odlučuje za polazak za Gospodinom. Možda je teško krenuti, još je teže ustrajati, ali se sigurno isplati!
Bojimo se puno toga ostaviti dok krećemo za Isusom. Često su to udobnost i svakodnevna sigurnost. Hodanje s Isusom može potpuno razotkriti sve krinke. Isusov put ne osigurava bogatstva niti uspjeh. Po mnogočemu je naporan i iscrpljuje. Dovodi do egzistencijalnih pitanja o smislu života.
Navezani smo na obitelj, rodbinu, prijatelje. Željeli bismo zadržati ih za sebe. I ja padnem u tu zamku. Ponekad držimo postojeće veze kao da nam o njima život ovisi. A oni su isto stvorenje, koja ne mogu osigurati život ni mir. Međutim, hodanje s Isusom Kristom vrlo snažno čisti krug prijatelja. Otpadaju oni, koji ne žele ići za Gospodinom. Mladi, koji su se odlučili za čisto hodanje moraju povjerovati Isusu pa čak i tada kada djevojka ili momak odustanu. Mladi! Budite zahvalni Gospodinu što vam je očistio vezu, premda po cijenu gubitka voljene osobe.
Često se bojimo ljudskih mišljenja. Smeta nas to na putu za Isusom. Držimo se evanđeoskog pluga, ali nam se glava okreće za ljudima i njihovim mišljenjem. Ovdje nema slobode! To je ropstvo. Još uvijek želimo bit vjerni svojim obećanjima: „Isuse hoću za tobom“, međutim sputavaju nas naše „ali“. Jednostavno, više stavljamo naglasak na stvari s ovoga svijeta nego na Božje. Čuvajmo se mlakosti u hodanju za Isusom. Ona ubija, omogućava propuste, koji u konačnici rodi grijehom.
Hod s Isusom kroz život ispunjava smislom i ljubavlju. Otvara brane slobode. Ostavimo se ovosvjetovne logike. Krenimo srcem koliko god bi nas to koštalo odricanja. Trud se isplati. Lijepo je biti Isusov učenik. Lijepo je biti izazov za ovaj svijet.
pater Arek Krasicki, CSSp, Osijek HR

 

PODIJELI