25.10.1991. pilot Rudolf Perešin bježi avionom MIG -21 iz JNA i  prelijeće u Austrijski zračni prostor i prizemljuje se na aerodrom u Klagenfurtu. Novinarima u Austriji je tada izjavio: “Ja sam Hrvat i neću pucati na Hrvate!” Ova vijest je odjeknula u svijetu. Četiri dana kasnije vraća se u Hrvatsku i pristupa Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu. Kada su ga novinari u Zagrebu upitali smatra li se herojem, kazao je da su pravi heroji u Vukovaru i na drugim borbenim linijama i da se za mnoge nikada neće ni čuti. Rudolf Perešin i njegova lovačka eskadrila izvršavali su borbene zadaće čuvajući zračni prostor iznad Zagreba. Izvršavajući borbenu zadaću drugog dana “Bljeska”, njegov zrakoplov MIG -21 kod Stare Gradiške je pogođen neprijateljskom protuzračnom obranom. Katalputirao se i spustio na neprijateljski teritorij dok je avion pao na hrvatski slobodni teritorij. Posmrtni ostaci su vraćeni 04. kolovoza 1997. a 15.09.1997. pokopan je na zagrebačkom groblju Mirogoj. Posmrtno je odlikovan činom stožernog brigadira

Tekst: www.put-istina-zivot.com

VIDEO: www.youtube.com


 

Prvi crni general u američkoj vojsci (1940.)

Američka vojska dobila je prvog afroameričkog generala u svojoj povijesti 25. listopada 2940. godine. Bio je to događaj od povijesnog značenja, naročito ako se poznaje činjenica da je u to doba još postojala jaka segregacija u južnim državama SAD-a, gdje crnci još dugo vremena kasnije nisu smjeli sjediti u prednjem dijelu autobusa.

Prvi afroamerički general bio je Benjamin O. Davis, rođen u američkom glavnom gradu Washingtonu. On se kao mladić priključio američkoj dobrovoljačkoj vojsci, a s 24 godine postao je časnik. Nakon služenja u konjici dobio je posao predavača vojne znanosti i taktike na sveučilištu. Dugo vremena bio je sveučilišni profesor, sve dok 1938. godine, uoči Drugog svjetskog rata, nije postavljen za zapovjednika jedne pukovnije američke vojske.

Navedenog datuma O. Davis unaprijeđen je u čin brigadnog generala. Dobio je zapovjedništvo nad 4. brigadom 2. konjičke divizije. Za vrijeme Drugog svjetskog rata radio je kao pomoćnik glavnog inspektora američke vojske. Bio je i na europskom bojištu tijekom rata.

Umirovljen je nakon časno odsluženih 50 godina vojne službe. Pokopan je na najslavnijem američkom groblju Arlington pokraj Washingtona. Zanimljivo je da je njegov sin također postao general. Zvao se kao i otac – Benjamin O. Davis – i postao je prvi crnački general u američkom zrakoplovstvu, a napredovao je čak i do čina generala s 4 zvjezdice (otac mu je bio general s jednom zvjezdicom).

Divovski Superjumbo(2007.)

Dana 25. listopada 2007. godine ušao je u komercijalnu upotrebu najveći izrađeni putnički zrakoplov u povijesti – Airbus A380. Dobio je nadimak Superjumbo jer je veći čak i od poznatog Boeinga 747 s nadimkom Jumbojet.

Airbus A380 specifičan je po tome što ima sjedala na dvije etaže po gotovo cijeloj dužini trupa. Time dobiva čak oko 40 % veću površinu prostora za putnike od njegovog glavnog konkurenta i drugog najvećeg putničkog zrakoplova na svijetu – spomenutog Boeinga 747. U pojedinim konfiguracijama Airbus A380 može prevoziti preko 850 putnika, a u budućnosti će vjerojatno biti razvijene i verzije s preko 1.000 sjedala.

Zračnim prijevoznicima osobito je zanimljiv podatak da Airbus A380 troši manje goriva po putniku i prijeđenom kilometru od Boeinga 747. Putnicima može biti zanimljiva činjenica da je buka u Airbusu A380 manja nego u drugim zrakoplovima, naročito na gornjem katu, koji je na znatnoj udaljenosti od motora.

Pri polijetanju Airbus A380 može imati masu do 575 tona, pri čemu može biti natovaren s preko 300 tona goriva. Maksimalni potisak sva četiri njegova motora može ići do 1.280 kilonjutna. Za usporedbu, takav potisak stvara otprilike 17 lovaca F-16 ili otprilike 32 lovca MiG-21.

Izvor: Povijest.hr

PODIJELI