Sposobnost da se priznamo grješnicima otvara čudesnom susretu s Isusom

 

Sposobnost da se priznamo grješnicima otvara nas čudesnom susretu s Isusom – ustvrdio je Sveti Otac tijekom prijepodnevne mise na liturgijski spomen sv. Grgura Velikoga, pape i crkvenog naučitelja (03. rujna 2015.).

Komentirajući Evanđelje koje govori o čudesnom ulovu ribe, o Petru koji vjerujući Isusu, nakon burne noći bez ulova, ponovo baca mreže, Papa je govorio o vjeri kao susretu s Gospodinom. Prije svega, raduje me razmišljati da je Isus većinu svoga vremena proveo na ulicama s narodom, te da je navečer kasno išao sam moliti. Susretao se dakle s narodom, tražio je narod. Što se pak nas tiče, Isusa možemo susresti na dva načina. Prvi je način da ga sretnemo kao Petar, apostoli i narod – primijetio je Papa.

Evanđelje rabi istu riječ kad govori o susretu naroda, apostola i Petra: bili su zapanjeni. Divljenje je proželo Petra i sve koji su bili oko njega. Narod je slušao Isusa i divio se, a govorio je: „Ovaj govori kao onaj koji ima vlast. Nikada jedan čovjek nije govorio kao on“. Drugi pak koji su ga sretali nisu dopuštali da im čuđenje obuzme srce; slušali su ga, bavili su se svojim računima; zakonoznaci: Baš je pametan, govori istinu, ali to što on govori nije u našu korist, ne. Vodili su računa o sebi, i udaljavali se – kazao je papa Franjo.

I sotone su priznavale, odnosno vikale da je Isus „Sin Božji“, ali nisu bili sposobni diviti se, isto su poput zakonoznanca i zlih farizeja bili zatvoreni u svojoj dostatnosti, u svojoj oholosti. Petar pak ispovijeda da je Isus Mesija ali ispovijeda i svoju grješnost – primijetio je Sveti Otac.

Sotone su uspijevale govoriti istinu o Njemu, ali o sebi nisu ništa govorili. Nisu mogli zbog velike oholosti; priječila im je da to priznaju. Pravnici vele: ovaj je pametan, sposoban je učitelj, čini čuda, za sebe ne govore: oholi smo, samodostatni smo, grješni smo. Nesposobnost da se priznamo grješnicima udaljava od pravog ispovijedanja Isusa Krista – istaknuo je Papa dodajući:

U tomu je razlika između carinikove poniznosti, koji se priznaje grješnikom, i oholosti farizeja, koji o sebi dobro govori. Ta sposobnost priznavanja da smo grješnici otvara nas zadivljujućem susretu s Isusom Kristom, istinskom susretu. I u našim župama, u našim zajednicama, također i među redovnicima, mnogi su sposobni ispovjediti da je Isus Gospodin. Mnogi! Ali je teško iskreno priznati: grješnik sam, grješnica sam. Lakše je govoriti o drugima. Svi su stručnjaci u ogovaranju. Da bi se uistinu srelo Isusa potrebno je iskreno ispovjediti Isusovo božanstvo i svoju grješnost – ustvrdio je Papa.

Petar potom zabravlja čudesnost susreta i niječe Gospodina, ali budući da je ponizan, prepušta se da ga Gospodin sretne, a kad im se pogledi ukrste, onda priznaje: Grješnik sam. Gospodine, udijeli nam milost da te sretnemo i da ti dopustimo da nas sretneš. Udijeli nam milost čudesnoga susreta. Udijeli nam milost da u svom životu možemo uvijek priznati: Vjerujem da si ti Krist, Sin Boga živoga, a ja sam grješnik – zaključio je Sveti Otac.

 

Izvor: Portal Vatikanskog radija na hrvatskom jeziku

PODIJELI