Pokrenuta je inicijativa da Crveno i Modro jezero te područja oko njih do 2020. postanu UNESCO-ov geopark. Počinju i pripreme za izgradnju centra s različitim sadržajima za posjetitelje i istraživače. Nastavlja se i proučavanje Crvenog jezera, krškog fenomena koji privlači posjetitelje iz cijelog svijeta željne adrenalina.

“Hrabro smo krenuli u cijeli proces prijave, dobili smo potporu grada i županije te Javne ustanove tako da je sve krenulo u dobrom smjeru. Naravno, tek će sada biti najviše posla, no, prema idealnom planu, do 1. lipnja moramo poslati pismo namjere, a do 30. studenoga cijelu dokumentaciju. Nakon toga u 2019. slijedi potrebno obilježavanje, signalizacija i priprema za implementaciju te bismo, ako će sve ići prema planu, u lipnju 2020. dobili status UNESCO-ova geoparka”, istaknuo je direktor TZ-a Imotskog Luka Kolovrat. Dodao je kako će početi i pripreme za izgradnju istraživačko-posjetiteljskog centra koji bi sadržavao izložbeno-muzejski postav, istraživački centar, „rescue“ centar za čovječju ribicu, posjetiteljski centar te još mnoge znanstvene i istraživačke sadržaje.

To bi bio treći UNESCO-ov geopark u Hrvatskoj. Park prirode Papuk hrvatski je geopark pod zaštitom UNESCO-a, a trenutačno se iščekuje i dobivanje UNESCO-ove zaštite za viški arhipelag.

Izvor: http://vijesti.hrt.hr/

PODIJELI