Crkveni i civilni brak

1891

Hvaljen Isus i Marija!
Interesira me dali je moguće pristupiti ispovijedi i pričesti ako živim u braku koji nije crkveno ozakonjen iako imamo djecu koja su uredno primila sve sakramente jer i muž i ja imamo propale crkvene brakove iza sebe.
Unaprijed hvala na odgovoru.

Angela

 

Navijeke budi Angela. Stav crkve je tu skroz jasan. i na žalost, u takvim stvarima, nema kompromisa. Naime, svaka osoba koja ima iza sebe sakramentalni brak, a da taj brak crkveno nije proglašen ništavnim, ne može sklopiti drugi brak. i takva osoba ne može pristupiti sakramentu pomirenja (ispovijedi) a onda ni pričesti. vi, eventualno možete otići kod svećenika i kao da ste se ispovjedili. on vam neće moći dati odrješenje nego samo blagoslov. i sve što je rečeno tom prigodom ulazi pod ispovjednu tajnu. sva djeca mogu primiti sve sakramente jer ih crkva ne smatra krivima (a oni realno i nisu krivi) što su proizašli iz takvih brakova. da ponovim, Vi dok ste u tom stanju ne možete pristupati sakramentima ispovijedi i pričesti, niti možete kumovati na krštenju i krizmi. nadam se da sam uspio bar malo razjasniti stvar.

Mir i dobro!

 

 

 

Imam slično pitanje kao i gđa Angela . Moj prvi brak službeno je raskinut, ali ne i crkveno. Živim u braku (ozakonjen kod matičara) imam dvoje prekrasne djece, jako bih voljela da mogu obavljat sve svete sakramente, ali zbog prvog brak ne bih smjela, jer “živim u grijehu”. Znam za crkveni sud , ali zbog palćanja sudslih troškova to nisam u stanju pokrenut. Hvala na uloženom trudu i vremenu kojeg ste mi posvetili BVB

Sidonija

 

Poštovana Sidonija. odgovor sam već uputio Angeli, a ono što se Vas konkretno tiče to ću napisati ovdje. Vi se možete 100 puta oženiti i rastati kod matičara i to za crkvu ništa ne predstavlja. ali kad se jednom ode na oltar, onda je to kako kaže ona narodna poslovica “uprti pa do smrti”. u Bosni je zakon da se prije crkvenog vjenčanja mora obaviti civilno vjenčanje. u Hrvatskoj to nije slučaj. tko se vjenča u crkvi prizna mu se i kod matičara. no situacija s rastavom je malo drugačija. onaj tko se rastavi kod matičara, a da pri tome ne dobije poništenje trenutnog crkvenog braka, pred crkvom ništa ne vrijedi. Vi ste i dalje u braku sa svojim zakonitim mužem i svaka ljubav koju vi pružate drugim ljudima je preljub. vi velite “ne bi smjeli” to je krivo. nije da ne smijete, nego ne možete pristupiti sakramentu svete ispovijedi i pričesti, niti kumovati kod krštenja i krizme. I nemojte biti u zabludi da ćete i kad nađete finacijska sredstva uspjeti riješiti stvar. puno je onih koji tako misle. odu na crkveni sud, plate, i na kraju ništa od proglašenja nevažećim njihovog braka. jer se ne nađu traženi uvjeti za poništenje takvog braka.

Mir i dobro!

 

 

 

 

PODIJELI