Isusovo je otkupljenje besplatno; Crkve ne smiju postati burze

Za blagdan Prikazanja Blažene Djevice Marije u Hramu (kod nas slavljen i kao Gospa od Zdravlja), Papa Franjo održao je propovijed na misi u kapelici Doma Sveta Marta. Pritom je istaknuo kako crkve ne smiju postati burze, jer je Isusovo otkupljenje besplatno.
Povukao je pritom usporednicu s ulomkom iz Evanđelja u kojem se govori kako Isus izgoni trgovce iz Hrama. Na taj je način Isus pročistio hram od onih koji su ga oskvrnjivali. Tako je pročišćen i Božji narod sablažnjen događanjima u Hramu. Trgovci su ovdje uporabljeni u prenesenom smislu. Naime, narod je dolazio moliti u Hram, Hram u kojem je vladala sablažnjavajuća pokvarenost. Podsjetio je Papa na Samuelovu majku Anu koja ja u Hramu molila Boga da joj da dijete, dok je istovremeno nevaljali svećenik sa svojim sinovima iskorištavao hodočasnike i sablažnjavao ih.
Doista, prema riječima Svetog Oca Franje, i svećenstvo može vrlo lako sablazniti narod svojim ponašanjem. Uostalom, znamo i sami da u sakristiji bilo koje crkve možemo vidjeti cjenik za crkvena slavlja, bez obzira radi li se o krštenju, vjenčanju, spomen misu ili misu za pokojnike. Sve to sablažnjava vjernike. Prisjetio se Papa Franjo jedne zgode kad se, dok je kao mladomisnik bio sa sveučilištarcima, dvoje ljudi željelo vjenčati pod sv. Misom. S obzirom da je za vjenčanje bilo određeno samo petnaest minuta, vjenčanje tijekom sv. Mise bilo je potrebno platiti dvostruko. To je bio sablažnjavajući čin, a dobro znamo što Isus govori za one koji druge sablažnjavaju – Bolje im je biti bačenima u more.
Vjernici se uvijek sablazne kad uoče špekuliranje službenika Hrama Božjega, svećenika, laika, crkvenjaka ili tajnika. Jednaku odgovornost za takve stvari nose i svećenici i laici koji bi o tome trebali u otvorenom razgovoru upozoriti svog župnika. Puk Božji, vjernici, dakle, vrlo često znaju oprostiti svojim svećenicima kad učine pogrešku zbog ljudske slabosti, ali vrlo rijetko ili nikad Boži narod ne oprašta istim tim svećenicima ako su zlostavljači, o čemu se dosta govorilo u medijima, ili ako su privrženi novcu, dakle, onom materijalnom. Velika je sablazan kad je svećenik kao čovjek Crkve okrenut više materijalnom nego duhovnom, a dobro se zna da bi duhovnost trebala i mora biti na prvom mjestu. Takve se sablazni ne praštaju. Ne oprašta im se sablazan iznajmljivanja crkve za vjenčanje, ustvrdio je Papa Franjo. To, naime, nije ništa drugo nego tezgarenje, ništa drugo nego privrženost materijalnom. Osobno znam za nekoliko slučajeva kada su neki od svećenika javno sablaznili Božji narod ne želeći doći i po crkvenim običajima ispratiti neku osobu na vječni počinak jer obitelj nije imala čime platiti. Jednako tako bilo je i slučajeva kada su crkveni ispraćaji bili održani za osobe koje su same na sebe podigli ruku, a nisu bili osobe poremećena uma. Tu je suština na koju svećenike poziva Sveti Otac – duhovnost na prvom mjestu, pa dugo, dugo ništa, pa tek negdje na začelju – materijalno.

 

Franjo Damir K.

 

 

PODIJELI