Nakon unošenja Betlehemskog svjetla u zagrebačkoj katedrali održana je Misa svjetla koju je predvodio rektor zagrebačke katedrale mons. Josip Kuhtić…

-Članovi Saveza izviđača Hrvatske, koji je i ove godine tradicionalno organizirao dolazak Betlehemskog svjetla u Hrvatsku, a to čine već 25 godina, ispred zagrebačke Katedrale uručili su ga predsjedniku Hrvatskog sabora, a on ga je predao rektoru zagrebačke katedrale mons. Josipu Kuhtiću. Donijeli su ga u zagrebačku katedralu na Misu svjetla u 11,30.

Do katedrale je Betlehemsko svjetlo donijela 8-godišnja djevojčica Katja, koja ide u drugi  razred osnovne škole i izviđačica je dvije godine.

Pokrovitelj nacionalnog dočeka “Betlehemskog svjetla mira” je Hrvatski sabor, a izviđači su, krenuvši sa Zrinjevca, pronijeli Betlehemsko svjetlo mira do katedrale najužim središtem Zagreba.

Betlehemsko svjetlo mira simbol je Božića i u Bibliji simbolizira dolazak Isusa, a njegovim rođenjem je bio obećan mir svim ljudima dobre volje. Paljenje i dijeljenje Betlehemskog svjetla podsjeća da ljudi dobre volje žele jedni drugima mir i dobro, te da je zadatak svih da šire mir među ljudima.

“Od sredine 80-ih godina krenula je ova inicijativa iz Austrije, a 1992. započela i u Hrvatskoj, Hrvatski sabor tradicionalno je pokrovitelj Betlehemskog svjetla mira… To je simbol Božića, vjere, ljubavi, nade, prijateljstva, međusobne povezanosti i solidarnosti i drago mi je da se okupio veliki broj izviđača i građana”, rekao je.

Članovi Saveza izviđača Hrvatske već 25. godinu zaredom donose ga u Hrvatsku, a njihov predsjednik Željko Roglić ističe kako je jedan od važnih ideala skautskog pokreta služiti zajednici.

“Hrvatski izviđači dio su jednog velikog skautskog pokreta. U svijetu nas ima 50 milijuna i svi imamo iste ciljeve i ideale a jedan je svakako služenje zajednici. Betlehemsko svjetlo je najljepši simbolički način da to pokažemo. Svjetlo pale naši prijatelji austrijski izviđači u crkvi Isusova rođenja u Betlehemu te ga donose u Beč, a ostali ga izviđači iz Europe i Amerike prenose u svoje zemlje. Mi danas donosimo svjetlo u našu katedralu odakle će ga izviđači prenijeti u svoje župne crkve i domove i nadamo se obasjati srca u božićne dane”, kazao je Roglić.

Nakon unošenja Betlehemskog svjetla u zagrebačkoj katedrali održana je Misa svjetla  koju je predvodio rektor zagrebačke katedrale mons. Josip Kuhtić.B.P./H

Izvor: https://www.braniteljski-portal.com/

PODIJELI