Ovogodišnji 4. Svjetski dan siromaha obilježava se 15. studenog pod geslom Pruži svoju ruku siromahu (usp. Sir 7, 32) 

„Pružena ruka je znak koji izravno upućuje na bliskost, solidarnost i ljubav… Ova pandemija stigla je iznenada i zatekla nas nespremne, izazvavši snažan osjećaj zbunjenosti i bespomoćnosti. No, siromašnima se nikada nije prestalo pružati ruku. Time dajemo svjedočanstvo da smo spremni prepoznati siromaha i pružiti mu pomoć kad mu je potrebna… Ovaj trenutak kroz koji prolazimo poljuljao je mnoge naše sigurnosti. Osjećamo se siromašnijima i slabijima jer smo iskusili osjećaj vlastite ograničenosti i doživjeli da nam se ograničavaju slobode. Gubitak posla, nemogućnost susretanja dragih nam osoba, kao i izostanak uobičajenih međuljudskih odnosa iznenada su nam otvorili oči za horizonte koje smo odavno prestali primjećivati uzimajući ih zdravo za gotovo.“, ističe Papa u svojoj poslanici prigodom Svjetskog dana siromaha.

Prilagodivši se situaciji uvjetovanoj pandemijom koronavirusa i posljedicama razornog potresa, koji je 22. ožujka pogodio Zagreb i okolicu, Caritas Zagrebačke nadbiskupije nastoji pridonositi uklanjanju ili barem ublažavanju nevolja onih koji su najviše pogođeni. Posebno smo usmjereni na starije i nemoćne te na one čiji su domovi stradali u potresu. Kroz mrežu župnih Caritasa posljednjih smo pola godine podijelili 50 tona pomoći u prehrambenim namirnicama i higijenskim artiklima u protuvrijednosti od 600.000 kuna.

Uz pomoć donatora, Hrvatskog Caritasa i Zagrebačke nadbiskupije za 79 obitelji stradalih u potresu podijelili smo 790.000,00 kuna u vidu vaučera za kupnju građevinskog materijala i bijele tehnike. 

S obzirom na velike potrebe stradalih, Zagrebačka nadbiskupija je prigodom Svjetskog dana siromaha stavila Caritasu na raspolaganje dodatna sredstva u iznosu od 500.000,00 kuna za pomoć obiteljima čiji su domovi potresom oštećeni, želeći putem svoga Caritasa pružiti potporu i financijsku pomoć najpotrebnijima. 

U suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom dogovorili smo i podjelu paketa za najugroženije obitelji s područja Čučerja. 

Dok zahvaljujemo svima koji su nam do sada pomogli ublažiti nevolje stradalih, pozivamo sve koji mogu da se uključe te svojim doprinosom olakšaju okolnosti u kojima će ove obitelji dočekati nadolazeće božićne blagdane.

 

  1. Jelena Lončar, ravnateljica Caritasa  

 

U Zagrebu, 13. studenoga 2020. godine.

PODIJELI