Biblija – Bog i civilna vlast

403

 

Pitanje:
Kako se čovjek mora odnositi prema državi ako civilne vlasti narede ono što Bog zabranjuje kao npr. abortus, legalizacija droge, homoseksualni brak i slično? Možemo li uz poštovanje biti neposlušni političarima koji donose zakone koji se protive Božjim zakonima? Što piše u Bibliji vezano za ovakve probleme?

Odgovor:
Poštovani!

Puno Vam hvala na pitanju. Odmah u početku želim naglasiti kako je Sveto pismo Božja riječ bez presedana. Sličan problem imao je Sveti Petar apostol kada su mu zabranjivali da propovijeda evanđelje. On je rekao: A Petar i apostoli odgovoriše: “Većma se treba Bogu pokoravati negoli ljudima. Djela 5,29. Isus je još prije ustanovio jedno praktično pravilo kod donošenja odluka. Tražite stoga najprije Kraljevstvo i pravednost njegovu, a sve će vam se ostalo dodati. Matej 6,33.Kraljevstvo Božje je prioritet.

Kada Sveto Pismo govori o našem odnosu prema vlasi, tada nas poziva da ih poštujemo. Sveti Pavao tvrdi da su vlasti od Boga. I sam Isus je to potvrdio Pilatu na svom suđenju. Stoga, Vlasti koliko god nam to izgledalo nerealno, za svoje će postupke odgovarati Bogu. Sve dotle dok nas zahtjevi vlasti ne žele odvući od Boga, mi ćemo im se pokoravati. Ukoliko njihovi zahtjevi dođu u sukob sa Božjim idealom, tada ćemo to odbiti, jer mi prvenstveno za naše postupke odgovaramo Bogu.

Neka vas dobri Bog blagoslovi.

Srdačan pozdrav

Zvonko.

PODIJELI