Uvjereni smo da će molitva zaustaviti prolijevanje krvi i stvoriti trajni mir

Mate Žaja – Vatikan

Biskupske konferencije zemalja istočne Afrike, zajedno s vladama Etiopije, Kenije, Ugande i Sudana, doprinijele su potpisivanju mirovnog sporazuma između Južnog Sudana i čelnika oporbe. Sada treba moliti i djelovati da mir potraje – rekao je biskup Yeija u Južnom Sudanu, msgr. Erkolano Lodu Tombe, pozivajući sve, laike i svećenike, da nastave moliti.

Potrebne su nam molitve. Uvjereni smo da će molitva zaustaviti prolijevanje krvi i stvoriti trajni mir za ljude koji pate u Južnom Sudanu – napisao je biskup u poruci upućenoj agenciji FIDES. Prema njegovim riječima, nakon potpisivanja mirovnoga sporazuma između Vlade i čelnika oporbe u kolovozu prošle godine, stanje je značajno mirnije u raznim dijelovima te zemlje i to je mnoge ispunilo povjerenjem i nadom. Međutim, istaknuo je da neke frakcije pobunjenika nisu potpisale sporazum.

Biskup Tombe je također upozorio da se u pojedinim dijelovima zemlje sporazum povremeno krši uz nastavak nasilja, ali je pritom napomenuo kako je potrebno prihvatiti činjenicu da nema savršenog dogovora. Pouzdajemo se, međutim, da će se rat i nasilje potpuno zaustaviti kako bi se ljudima pružila prilika da ponovno izgrade svoj život – napisao je biskup.

Biskupi istočne Afrike su, zajedno s drugim vjerskim vođama u Yeiju, od Vlade Južnog Sudana zatražili pisano dopuštenje za susret s pobunjenicima koji još pružaju otpor, kako bi ih uključili u dijalog, saslušali njihove zahtjeve i potom ih iznijeli Vladi i narodu. Međutim, pisano dopuštenje još uvijek čekaju, iako su usmeno već dobili. Naime, biskupi i vjerski vođe Yeija smatraju da samo pisano dopuštenje može jamčiti sigurnost onima koji se uključe u tu misiju dijaloga i mira – prenijela je agencija FIDES.

Izvor: https://www.vaticannews.va/

PODIJELI