Biskup Zdenko Križić podržao referendum: “Građanske inicijative treba podržati i omogućiti”

62

U biskupskom ordinarijatu u Gospiću, 7. svibnja održana je redovita proljetna sjednica Prezbiterskoga vijeća Gospićko-senjske biskupije. Na sjednici su bili prisutni svi vijećnici zajedno s biskupom mons. Zdenkom Križićem. Nakon molitve Trećega časa i kratkog biskupova pozdrava, kancelar Mišel Grgurić pročitao je zapisnik s prošle sjednice, javlja ika.hr.

Potom je mons. Križić, prije izvještaja o stanju klera u biskupiji, zahvalio svećenicima za pastoralnu skrb u povjerenim im župama, istaknuvši da je stanjem zadovoljan, unatoč svim nedostacima, a posebno ga raduje svećeničko zajedništvo i bratstvo. U izvještaju je opisao stanje bolesnih i starijih svećenika, dodavši kako je opća “pokrivenost” župa loša zbog nedovoljnog broja svećenika. Potom je biskup posebno naglasio važnost svećeničke raspoloživosti za ispovijedanje u župama, rekavši kako je kod nas – za razliku od stanja u nekim europskim zemljama – još uvijek jak osjećaj vjerničkoga puka prema sakramentu svete ispovijedi, što svećenici trebaju pozitivno vrjednovati i oko toga se još više truditi.

U nastavku izlaganja, vezano uz aktualne referendume građanskih inicijativa, biskup Križić je naglasio da, premda neki biskupi imaju određene rezerve glede te akcije, određene građanske inicijative treba podržati i omogućiti im održavanje referenduma. Podsjetio je potom na skori svećenički hodočasnički susret na Krasnu (planiran je za 14. svibnja), spomendan ubojstva s. Žarke Ivasić (16. svibnja), za koju je već započet proces beatifikacije, te na simpozij o Pasionskoj baštini Like i Gorskog kotara, koji će se održati 7.-10. lipnja u Ličkom Osiku i Gospiću.

U kratkoj raspravi nakon biskupova izlaganja razjašnjene su neke dvojbe glede dvaju spojenih referenduma, kao i pitanje “trinacija” nedjeljom – što starijim župnicima već predstavlja veliki napor, a problem će se ‘zaoštriti’ neizbježnom činjenicom još manjega broja svećenika sposobnih za pastoral – biskup je spomenuo mogućnost slavljenja nedjeljnih misa subotom uvečer.

Zatim je generalni vikar mons. Marinko Miličević dao pregled svećeničkih kandidata Gospićko-senjske biskupije, kojih je trenutno četiri sjemeništarca i šest bogoslova, a nakon toga je biskup kratko izvijestio o trećemu Nacionalnom susretu katoličkih obitelji, koji će se održati 15. i 16. rujna u Splitu i Solinu, o čemu će svi župnici dobiti dopis s organizacijskim detaljima i terminima prijave za sudjelovanje na tome susretu.

U nastavku susreta bilo je riječi o tradicionalnom Svećeničkom danu Riječke metropolije, koji će se ove godine održati u Svetvinčentu i Lanišću, 22. lipnja, uz sudjelovanje svećenika Zadarske nadbiskupije.

Potom je generalni vikar iznio prijedlog da nova biskupijska pastoralna godina 2018./2019. bude Godina duhovnih zvanja, što je i biskup zdušno podržao, to više što su, kako je istaknuo kancelar Grgurić, također Riječka nadbiskupija i Krčka biskupija ovu aktualnu godinu već posvetile toj temi. Na koncu je vikar Miličević dao osvrt na protekle duhovne vježbe za svećenike, podsjetivši na biskupov prijedlog o dva termina u Gospićko-senjskoj biskupiji, uz dva koja nudi Riječka nadbiskupija. Na kraju je biskup Križić zamolio dekane i predstavnike dekanata da potaknu svećenike na obavljanje godišnjih duhovnih vježbi.

U drugom odnosno završnom dijelu susreta dana su izvješća i planovi nekih biskupijskih ureda – o radu Ekonomata i BUZUK-a izvijestio je ekonom Nikola Turkalj, a o akcijama biskupijskoga Caritasa ravnatelj Luka Blažević. Nakon radnog dijela susret je nastavljen zajedničkim objedom u blagovalištu ordinarijata, uz razgovor o aktualnostima u Crkvi i društvu.

Izvor: narod.hr/ika.hr

Preuzeto: Narod.hr

PODIJELI