Hrvatski književnici i svijet

 

FOTO: Tomislav Marijan Bilosnić

 

Uz pjesme objavljene na Kubi i Brazilu, zadarskom književniku Tomislavu Marijanu Bilosniću 2. srpnja 2020. objavljene su pjesme i na književnom portalu  Crear en Salamanca, u Španjolskoj.

 

FOTO: Tomislav Marijan Bilosnić

Hrvatski pjesnici, zahvaljujući hispanistici dr. sc. Želji Lovrenčić, sve su češće zastupljeni u svjetskim časopisima, revijama i portalima. Tako je nakon objavljivanja panorame suvremene hrvatske književnosti u Crnoj Gori naslovljene Razlog za pjesmu, ove dane u Hrvatsku stigao i najnoviji broj vodećega časopisa za književnost i umjetnost “Unión”  (94/2019.)  kojega izdaje Kubansko udruženje književnika i umjetnika (UNEAC). 

 

U ovom zanimljivom i moderno opremljenome časopisu posebno se ističe književni blok posvećen hrvatskim književnicima koji su gostovali na Kubi 2016. i 2018. godine u okviru projekta kulturne suradnje između dvije zemlje, kojega su pokrenuli  talijansko-kubanski književnik Gaetano Longo i  hispanistica Željka Lovrenčić. Nakon uvoda koji potpisuje Željka Lovrenčić, objavljeni su tekstovi Božidara Petrača, Dubravka Jelačića Bužimskog, Tomislava Marijana Bilosnića i Marka Gregura, popraćeni ilustracijama. Blok o hrvatskom suvremenom pjesništvu poebno je najavljen na naslovnici časopisa. Uz uobičajeno knjiško, časopis je dostupan i u online izdanju. 

Uskoro se očekuje i promicanje suvremene hrvatske književnosti u Sao Paolu, u Brazilu, gdje se priprema panorama s pjesmama petnaestoro hrvatskih autora na hrvatskome, portugalskom i španjolskom jeziku. Zastupljeni autori su: Krešimir Bagić, Boris Domagoj Biletić, Tomislav Marijan Bilosnić, Božica Brkan, Ružica Cindori, Lana Derkač, Dunja Detoni Dujmić, Ivan Herceg, Ervin Jahić, Daniel Načinović, Mile Pešorda, Ivan Rogić, Diana Rosandić Živković, Davor Šalat i Stjepan Šešelj. Prijevod na portugalski potpisuje Milan Puh, a na španjolski Željka Lovrenčić.

Uz pjesme objavljene na Kubi i Brazilu, zadarskom književniku Tomislavu Marijanu Bilosniću 2. srpnja 2020. objavljene su pjesme i na književnom portalu  Crear en Salamanca, u Španjolskoj, vrlo popularnom u hispanskome svijetu. U Španjolskoj je objavljen Bilosnićev ciklus pjesama „Alhambra“ iz njegove rukopisne zbirke pjesama „Naranče za Federica Garciu Lorcu“. Uz pjesme objavljeno je i nekoliko Bilosnićevih slika na istu temu u tehnici gvaša, te njegova biografija i fotografija  José Amador Martína. Na Kubi, u Havani, objavljen je izbor iz Bilosnićeve zbirke „Afrika“ ilustriran fotografijama kubanskih umjetničkih fotografa, dok su za panoramu u Brazilu izabrane Bilosnićeve pjesme iz zbirki  „Tigar“, „Afrika“ i „Havana blues“. Kao što je kazano, pjesme na španjolski je prevela Željka Lovrenčić, a na  portugalski Milan Puh.

 

http://www.crearensalamanca.com/alhambra-poema-y-pinturas-del-croata-tomislav-marijan-bilosnic/ 

 

www.uneac.org.cu/sites/default/files/pdf/publicaciones/revista_union_94.pdf.

 

 

 

Obavještavamo sve župne,molitvene i druge zajednice,katoličke bratovštine i udruge koje djeluju unutar Rimokatoličke crkve kao i sve druge humanitarne ili braniteljske udruge koji djeluju na području Republike Hrvatske da svoje važne obavijesti mogu slati na portal PUT,ISTINA I ŽIVOT i mi ćemo objaviti.Također objavljujemo obavijesti i od promocija katoličkih,kršćanskih ali i povijesnih knjiga s kršćanskom ili domoljubnom tematikom.Želimo obavijestiti da objavljujemo i obavijesti od braniteljskih udruga kao nap. duhovne obnove za branitelje,hodočašća,promocije knjiga iz Domovinskog rata,razna druga događanja i predavanja vezane za braniteljsku populaciju.Također objavljujemo i važne obavijesti vezane za našu braću i sestre Hrvate iz Bosne i Hercegovine kao i naše Hrvate iz svih dijelova svijeta.Oglašavamo i hodočašća koja se organiziraju preko župe ili neke molitvene zajednice ili udruge.Primamo i oglase i obavijesti i od raznih molitvenih zajednica koje djeluju u rimokatoličkim župama na području Republike Hrvatske,Bosne i Hercegovine i Srbije kao i iz drugih zemalja širom svijeta ako zajednice djeluju u Hrvatskim Katoličkim misijama.Od srca vam hvala i vaše obavijesti možete slati na gmail [email protected]  Napominjemo da uz svoje oglasne tekstive obavezno pošaljete vaše autorske fotografije ili VIDEO CLIPOVE koje ćemo također objaviti.Hvala i neka vas prati Božji blagoslov!

 

 

Sve DOBRE VIJESTI koje imate iz vaše župe,molitvene zajednice,udruge,vijesti iz područja vjere,humanitarnog rada,kulture.Vaše tekstovi DOBRIH VIJESTI moraju biti autorski a uz tekst pošaljite i vaše autorske fotografije i VIDEO CLIPOVE na gmail adresu [email protected] Hvala što se zajedno možemo veseliti DOBRIM VIJESTIMA i dobrim ljudima koji čine dobre stvari na ovome svijetu.Neka vas prati Božji blagoslov!

www.put-istina-zivot.com

 

PODIJELI