U prvom intervju u svom životu batler je iznio zanimljive detalje o Ivanu Pavlu II, egzorcizmu kojem je svjedočio ali i čudu koje je sam doživio

Prije nekoliko tjedana batler Ivana Pavla II, Angelo Gugel dao je svoj prvi intervju u životu za talijanske novine Corriere della Sera. Tom prilikom ispričao je neke malo znane detalje iz života Ivana Pavla II, poput egzorcizma kojeg je ovaj sveti Papa obavio u Vatikanu.

Naveo je da je u privatnu rezidenciju Ivana Pavla II pozvan dva dana nakon njegova izbora 1. listopada.

‘Otišao sam na zadnji kat Apostolske palače. Noge su mi se tresle. Tamo su sve bili poljski prelati, samo sam ja razgovarao na talijanskom. Sveti Otac tad mi je pročitao homiliju koju je spremio za prvo obraćanje svijetu na Trgu Svetog Petra. Želio je znati kako da ispravno kaže: ‘Ne boj se. Otvorite, doista, otvorite vrata Kristu! Nemojte se bojati! Krist zna što je unutar čovjeka. Samo on zna!’

Rekao mi je potom,  da mu ukažem na pogreške i da ispravim njegov krivi naglasak. Dva mjeseca poslije mojim kolegama u žandarmeriji je uz smijeh rekao:

‘Ako imam krivi naglasak, 50 posto je kriv Angelo’, ispričao je Angelo prisjećajući se svetog pape.

Opisao je i egzorcizam koji je Papa Ivan Pavao II obavio pred njim, napomenuvši da je bilo tako strašno da je biskup pobjegao iz sobe.

‘I ja sam bio tamo. Djevojka je urlikala, psovala, pjena joj je išla na usta. Glas je bio jeziv, izmijenjen. Biskup je pobjegao iz sobe od straha.

Ivan Pavao II je ušao u sobu i počeo moliti na latinskom, bez čitanja obrednika. Naposljetku, stavio joj je ruke na glavu, i čim je to učinio njeno lice koje je bilo u grču preplavio je mir’ – svjedoči Angelo i dodaje kako je to nije jedini put kad je papa Ivan Pavao II izvodio egzorcizam, tvrdi da je bilo još sličnih slučajeva.

Kad su novinari uputili batlera Angela što je papa Ivan Pavao II volio jesti, odgovor je posebno iznenađujuć.

‘U 27 godina uz Papu nikad ga nisam čuo da je tražio nešto za jelo. Nikad. Jeo je usput što je stigao,’ kazao je i dodao da ne može potvrditi neke navode da je volio parmezan na salati.

Batler Angelo ispričao je i neke osobne priče te rekao kako je uvjeren da je njegova kći rođena samo uz pomoć molitve Ivana Pavla II, jer trudnoća  njegove žene bila u velikoj opasnosti.

‘Netko je molio mnogo za moju kći, ona je rođena baš u trenutku kad je Ivan Pavao II prikazivao jutarnju misu,’ kazao je Gulio kojem je upravo zbog toga znakovito ono što se dogodilo dok je sveti Papa bio na samrti.

‘Dana 2. travnja cijela moja obitelj primljena je uz dopuštenje pape kod njega u sobu dok je bio na umoru. Posljednja je ušla moja kći Carla Luciana Maria, za koju vjerujem da je rođena po njegovu zagovoru i za koju je papa molio prije mnogo godina.

Čim je ona ušla u sobu, Papa se probudio, otvorio oči i nasmiješio se te joj rekao: ‘Prepoznajem te, znam tko si’, kazao je batler koji dodaje da mu je taj trenutak. ujedno i najljepši trenutak u cijelom njegovom služenju u Vatikanu koje je trajalo više od 50 godina.

Naime, on je bio i batler Ivana Pavla I, a i devet mjeseci Benedikta XVI, nakon čega je otišao u mirovinu.

Izvor: Dnevno.hr

PODIJELI