Patron zeničke župe Čajdraš


Pet, 08. Lipanj 2018. 17:16

Jedna od pet katoličkih zajednica u Zenici – župa Presvetoga Srca Isusova u naselju Čajdraš, proslavila je u petak 8. lipnja svoj patron. Uz sudjelovanje 300-tinjak vjernika misu je predslavio vlč. Josip Vajdner, urednik “Katoličkog tjednika”.

FOTO: Ilija Orkić

FOTO: Ilija Orkić

Uz vlč. Vajdnera koncelebriralo je 12 svećenika među kojima dekan Žepačkoga dekanata preč. fra Zdravko Anđić i ravnatelj zeničkoga KŠC-a vlč. Vlatko Rosić koji je u odsutnosti oboljeloga župnika vlč. Mire Bešlića preuzeo pastoralnu skrb za vjernike u Čajdrašu.

Predvoditelj misnoga slavlja u svojoj je provijedi govorio o odlikama srca koje bi trebalo krasiti autentičnoga kršćanina. Analizirajući što Sveto pismo govori o Srcu Isusovu ukazao je na četiri bitne sastavnice – da je to Srce: bogoljubno, domoljubno, široko (otvoreno za sve ljude) i milosrdno. O svakoj odrednici progovorio je iz perspektive današnjice te citirao nastupnu poslanicu puku i kleru prvoga vrhbosanskog nadbiskupa, sluge Božjega Josipa Stadlera. Napomenuvši da ona nosi naslov Pod zastavom Srca Isusova pročitao je dio u kojemu nadbiskup 1882. opisuje ondašnje “teško vrijeme” te uputio kako bi se njegove riječi mogle prepisati i sada. Odatle je zaključio kako bi se i vjernici trebali posvetiti Srcu Isusuvu te: “obnoviti vjeru”, “učvrstiti domoljublje”, “graditi dobrosusjedstvo za boljitak ove zemlje” i “milosrdni biti jedni prema drugima”.

Na kraju misnoga slavlja vlč. Rosić je uputio pozdrav nazočnima na osobit način pohvalivši stav vjernika župe Čajdraš koji su već duže vrijeme bez župnika koji je na liječenju, a strpljivo podnose takvo stanje, pri čemu su uspješno organizirali: prvu pričest, krizmu i patron župe. Prenijevši pozdrave vlč. Mire Bešlića koji se oporavlja te bi se u dogledno vrijeme trebao vratiti, potaknuo ih je da i dalje na lijep način očituju svoj vjernički pogled na tu situaciju.

Vlč. Vajdner je završavajući svetu misu podsjetio na čajdraškoga župnika vlč. Božu Markotića “čije je srce kucalo za Čajdraš” i koji je pokopan na ovdašnjem groblju te kazao kako i lik toga “legendarnoga” svećenika može biti poticaj za obnovu vjere i odgoj srca cjelokupnoga puka.

Misno slavlje skladnim je pjevanjem animirao župni zbor iz zeničke župe Sv. Ilije proroka.

Inače, župa Čajdraš utemeljena je 1977. odvajanjem naselja od župe Sv. Josipa u Zenici i prije posljednjega rata imala je 1 660 vjernika, a danas broji oko 400 duša.

KT

PODIJELI