Pitanje:

Poštovani,
četvrta Božja zapovijed glasi:” Poštuj oca svoga i majku svoju, kako ti je Jahve, Bog tvoj, zapovjedio, da dugo živiš i dobro ti bude na zemlji koju ti Jahve, Bog tvoj, daje“ (Pnz 5,16).
Vjernik sam ali poimam sumnjati u ove rečenice ali na žalost i u Boga i nije mi puno toga jasno što piše u Bibliji a ova rečenica je stvarno zagonetna a uzet ću u dva primjera gdje ću iznijeti neke stvari koje će pokazati da nije dobro baš svima koji na ovoj zemlji poštuju roditelje.Naravno ja sam za to da ih se poštuje ali ne mora biti dobro u ovozemaljskom životu svima koji svoje roditelje poštuju.Uzet ću primjer moga prijatelja.On je gorljivi rimokatolik iz mnogobrojne obitelji,ima čak u rodbini i svećenike a rođena sestra je redovnica.Taj čovjek nikada nije mrava zgazio,svaki dan je u redovnoj molitvi a na Svetu Misu također ode i preko tjedna a nekada je išao i svaki dan.Svoje roditelje je poštovao kao i sve ljude i bližnje oko sebe.Taj čovjek se držao svih deset zapovijedi i nije čak niti psovao.Nije bezgrešan ali uglavnom nije imao nekih teških grijeha.Taj čovjek je na žalost nesretan,razbolio se i sada iako mlad nije radno sposoban,nije zasnovao obitelj i jako je žalostan i nesretan.Često se čujemo preko mobitela i rekao mi je da je nesretan.Njemu nije dobro usprkos tome što je izvršavao četvrtu Božju zapovijed u kojoj se kaže da se poštuju roditelji kako bi bilo dobro na zemlji.Što se tiče mog slučaja ja se trudim biti što bolji svojim roditeljima ali bit ću iskren ništa mi u životu ne ide od ruke.Meni je samo gore jer što sam bolji prema svojim roditeljima oni su gori prema meni.Radim puno stvari dobro a moj otac me sputava i svoje zasluge prepisuje sebi.Ako ga ne budem slušao to znači da ga ne poštujem ako ga poštujem moram ga i poslušati a kada sam ga poslušao unazadio me za pola života.Također sam nesretan,radim za minimalac noćne i dnevne,slobodnog vremena nemam,nisam osnovao obitelj,nemam ništa u životu a slijepo sam se držao četvrte Božje zapovijedi u kojoj se obećava dobro na zemlji a u oba dva slučaja to je daleko od dobroga.Objasnite mi u čemu je problem.

 

Odgovor:

Poštovani,

Četvrta Božja zapovijed glasi:” Poštuj oca svoga i majku svoju, kako ti je Jahve, Bog tvoj, zapovjedio, da dugo živiš i dobro ti bude na zemlji koju ti Jahve, Bog tvoj, daje“ (Pnz 5,16).

Vjernik sam ali poimam sumnjati u ove rečenice ali na žalost i u Boga i nije mi puno toga jasno što piše u Bibliji a ova rečenica je stvarno zagonetna a uzet ću u dva primjera gdje ću iznijeti neke stvari koje će pokazati da nije dobro baš svima koji na ovoj zemlji poštuju roditelje. Naravno ja sam za to da ih se poštuje ali ne mora biti dobro u ovozemaljskom životu svima koji svoje roditelje poštuju. Uzet ću primjer moga prijatelja. On je gorljivi rimokatolik iz mnogobrojne obitelji,ima čak u rodbini i svećenike a rođena sestra je redovnica. Taj čovjek nikada nije mrava zgazio,svaki dan je u redovnoj molitvi a na Svetu Misu također ode i preko tjedna a nekada je išao i svaki dan. Svoje roditelje je poštovao kao i sve ljude i bližnje oko sebe. Taj čovjek se držao svih deset zapovijedi i nije čak niti psovao. Nije bezgrešan ali uglavnom nije imao nekih teških grijeha. Taj čovjek je na žalost nesretan,razbolio se i sada iako mlad nije radno sposoban,nije zasnovao obitelj i jako je žalostan i nesretan. Često se čujemo preko mobitela i rekao mi je da je nesretan. Njemu nije dobro usprkos tome što je izvršavao četvrtu Božju zapovijed u kojoj se kaže da se poštuju roditelji kako bi bilo dobro na zemlji. Što se tiče mog slučaja ja se trudim biti što bolji svojim roditeljima ali bit ću iskren ništa mi u životu ne ide od ruke. Meni je samo gore jer što sam bolji prema svojim roditeljima oni su gori prema meni. Radim puno stvari dobro a moj otac me sputava i svoje zasluge prepisuje sebi. Ako ga ne budem slušao to znači da ga ne poštujem ako ga poštujem moram ga i poslušati a kada sam ga poslušao unazadio me za pola života. Također sam nesretan,radim za minimalac noćne i dnevne,slobodnog vremena nemam,nisam osnovao obitelj,nemam ništa u životu a slijepo sam se držao četvrte Božje zapovijedi u kojoj se obećava dobro na zemlji a u oba dva slučaja to je daleko od dobroga. Objasnite mi u čemu je problem.

Hvala Vam na ovom pitanju i smatram ga veoma važnim da pogledamo kako Biblija opisuje taj segment poštivanja te Božje Zapovijedi.

Prije nego bi počeo objašnjavati konkretnu zapovijed, najprije bi se osvrnuo na osnov ili temelj svih Božjih zapovijedi. Ljubav je temelj ili suština Božjeg Zakona. Istina je da zbog postojanja Zakona mi znamo kada griješimo. Zakon je na neki način ograda koja nas štiti od grijeha. Mnogi danas grijeh smatraju grešna djela i gotovo uvijek će raspravljati o tome dali je nešto grijeh ili nije, ili u kojim slučajevima je nešto grijeh a u kojima nije. Točno je da je prekršaj zakona grijeh, ali grešna djela su posljedica života u grijehu. Mnogo važnija činjenica je da je grijeh odvojenost od Boga. U tom slučaju Njegov zakon je ograda koja nas štiti od te odvojenosti.

Isus je to u nekoliko navrata potvrdio:  “Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, svom dušom svojom, svom snagom svojom i svom misli svojom, i bližnjega svojega kao samoga sebe!” Luka 10,27.

Mogli bi ukratko reći da ovaj citat koji je Isus citirao je Nebeski Ustav, dok su deset zapovijedi ustvari opis kako ljubiti Boga i kako ljubiti bližnje.

Konkretna zapovijest koju je Bog izrekao glasi: Poštuj oca svoga i majku svoju da imadneš dug život na zemlji koju ti da Jahve, Bog tvoj. Izlazak 20,12

Ovo mi je stvarno čudan način definiranja Zakona. Danas zakonodavci i zakonodavne skupštine izglasavaju Zakone koje su građani dužni provesti. Neprovedba tog Zakona povlači za sobom i određene sankcije i represivne mjere. To je kao npr. u Zakonu o prometu gdje piše da je kroz naselje ograničena brzina na 50 km na sat. Svatko onaj koji vozi brže od te dopuštene brzine platit će kaznu u visini 500 kn. Međutim, ova zapovijest izrečena je sasvim suprotnim načinom. Ona u sebi sadrži obećanje. Ona kaže da će svaki onaj tko poštuje svoje roditelje biti blagoslovljen dugim životom. To bi bilo slično kao u našem primjeru gdje u Zakonu o prometu ne bi bilo ovog represivnog djela i da umjesto toga Zakon glasi. Svaki koji poštuje Zakon o ograničenju prometa na kraju naselja će primiti nagradu u iznosu od 200 kn.

Meni osobno ova zapovijest više govori o tome kakav je Bog. Istina kada čitate ostale dijelove Mojsijevih knjiga, gdje Mojsije daje objašnjenja kako provoditi određeni Zakon, naći ćete i neke upute, koje su se represivne mjere trebali provoditi nad kršiteljima određenih Zakona. Međutim, sam Zakon koji je Bog izgovorio Izraelcima ne spominje represivne mjere. Kao da Bog sa davanjem Zakona ima drugi plan, i da taj Zakon ima drugu svrhu nego što obično Zakoni imaju. Očito Bog želi dati neko mjerilo s kojim možemo izmjeriti koliki je i kakav je taj naš odnos sa Bogom. Dali je on ispravan i stabilan, ili se on samo sastoji od neke vanjske forme.

Danas zakonodavne skupštine u opće ne vode brigu o tome hoće li građeni provoditi Zakon dotične države zato što su oni veliki domoljubi, ili u opće ne vole državu. Zakonodavac jednostavno očekuje da se Zakon poštuje. Za razliku od Božjeg Zakon, Bog očekuje da se taj Zakon poštuje ako ljubimo Zakonodavca. Ljubav prema Bogu rezultat je držanja i poštivanja Božjeg Zakona. Isus je naglasio: “Ako me ljubite, zapovijedi ćete moje čuvati. Ivan 14,15. Iz toga proizlazi da prekršaj Božjeg Zakona može se definirati samo kao nepokazivanje ljubavi. Upravo kroz tu prizmu želio bi promatrati ostale Zapovijesti.

Ova konkretna Zapovijest traži od nas da poštujemo svoje roditelje. Mnogi su skloni sada raspravljati o formi kako poštovati svoje roditelje. Naravno o formi i načinu poštivanja roditelja uvelike određuje kultura u kojoj netko živi. Sigurno će jedan Finac drukčije poštivati svoje roditelje od jednog Afrikanca jer mu je kultura nametnula određenu formu ponašanja. Međutim ono što im je svima zajedničko, to je da i Finac i Afrikanac ili bilo tko drugi, da bi ispravno proveo ovu zapovijest mora pokazati ljubav.  Danas mnoga djeca formalno pokazuju skrb za svoje roditelje. Sve imaju kod njih. Brinu se o njihovoj hrani, čistoći, zdravlju itd. Međutim, motiv toga je nasljedstvo. Oni ne žele svoje roditelje. Čak u njihovom ponašanju moglo bi se naći i elementi verbalnog zlostavljanja. Oni žele njihovo nasljedstvo. Oni bi jako voljeli da im roditelji što prije završe svoj život, kako bi se dokopali tog nasljedstva. Bez obzira na formalno provođenje te zapovijesti, to je u svojoj suštini njeno kršenje.

Nekada nastaje problem i kod roditelja. Roditelji traže od svoje djece da čine nešto što nije sukladno, što je suprotno Božjoj volji. Apostol Petar je tu bio kategoričan. On je napravio prioritete: A Petar i apostoli odgovoriše: “Većma se treba Bogu pokoravati negoli ljudima. Djela 5,29. Međutim, ni u takvim trenucima, nitko nema pravo ne pokazati ljubav prema svojim roditeljima. Jedino pokazujući ljubav, tu ćemo zapovijest provesti u djelo.

Čitajući Vaš komentar, stječe se dojam da Vaše poštivanje roditelja je sračunato. Razlog je obećanje, blagoslovi i dug život. Međutim, to obećanje je nusprodukt. Ono nije automatski uvjetovano. Primarna stvar je ljubav, konkretno ljubav prema roditeljima.

Sv. Pavao je vrlo precizno definirao ljubav. Ljubav je velikodušna, dobrostiva je ljubav, ne zavidi, ljubav se ne hvasta, ne nadima se; nije nepristojna, ne traži svoje, nije razdražljiva, ne pamti zlo; ne raduje se nepravdi, a raduje se istini; sve pokriva, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi. Ljubav nikad ne prestaje. 1. Kor. 13,4-8. Na kraju je u svojoj odi ljubavi izjavio: A sada: ostaju vjera, ufanje i ljubav – to troje – ali najveća je među njima ljubav. 1. Kor. 13,13.

Usput, pokušajte umjesto problema koje imate zbrajati blagoslove koje ste primili od Gospodina. Uvjeravam vas da će ih biti više nego problema.

Neka vas dobri Bog blagoslovi.

Zvonko Presečan

PODIJELI