10 zanimljivih činjenica koje (možda) niste znali o Hrvatskoj

90
Autor: Z.S.

#1 Najviši vrh Hrvatske je…

Iako mnogi odmah pomišljaju na Velebit, najviši vrh Hrvatske nalazi se na Dinari. Istoimeni vrh visok je 1831 metar. Tri najviša vrha ne nalaze se na Velebitu – dva su na Dinari i jedan na Biokovu.

#2 Hrvati drže tisuće Guinnessovih rekorda

Kada u pretražnik stranice Guinness World Record upišete Croatia, dobit ćete više od 4600 rezultata. Iako ih je teško sve pomno pregledati, možemo pretpostaviti da Hrvati drže više tisuća Guinnessovih rekorda. Tako Mate Rimac drži rekord u najbrže odvoženih četvrt milje u električnom automobilu, u Hrvatskoj je 2006. uklonjeno najveće slijepo crijevo ikad (26 cm, tijekom autopsije 72-godišnjeg čovjeka), Krunoslav Budiselić iz Zagreba je 2009. najbrže na svijetu otvorio 2000 boca piva…

#3 Prvi spomen riječi Hrvat

Riječ ‘Hrvat’ prvi se put spominje 852. godine na Trpimirovoj darovnici, čiji original je izgubljen, a najstariji prijepis je iz 1568. godine. U stranim izvorima riječ ‘Hrvat’ se prvi put spominje u 10. stoljeću u dokumentima bizantskog cara Konstantina VII. Porfirogeneta.

#4 Najveći otok Hrvatske je…

Cres! Površine je 405,78 kvadratnih kilometara. Slijede Krk, Brač, Hvar, Pag…

#5 Prvi poznati hrvatski sabor održan je…

… u Zagrebu 19. travnja 1273. godine. Tada je utvrđen i naziv sabora: Opći sabor čitave kraljevine Slavonije (Congregatio Regni tocius Sclavonie generalis), a njegove se odluke nazivaju statuta et constitutiones (odredbe sa zakonskom snagom). Odluke Sabora svojim pečatom potkrepljivao je ban.

#6 Najveće hrvatsko jezero je…

Vransko jezero kraj Pakoštana. Dugo je 13,6 kilometara, široko u prosjeku 2,2 km, a duboko prosječno 3,9 m. Površine je 30,16 kilometara kvadratnih. To je jezero zapravo krško polje ispunjeno vodom. Ne treba ga zamijeniti sa istoimenim jezerom na otoku Cresu, koje je nekoliko puta manje, iako mnogo dublje.

#7 Ne zna se točno kako i kada su Hrvati pokršteni

Svećenik i povjesničar dr. Antun Ivandija u svom radu ‘Pokrštenje Hrvata prema najnovijim znanstvenim rezultatima’ navodi da postoje tri glavne skupine vjerovanja o pokrštenju Hrvata. Jedni vjeruju da su ga proveli Franci u 9. stoljeću. Drugi da su Hrvati na ovo područje došli kao već pokršteni arijanci te da su se samo pokatoličili. Treći smatraju da je riječ o procesu koji je trajao od 7. do 9. stoljeća.

#8 Hrvatska je po veličini…

…124. zemlja svijeta po broju stanovnika i 123. po površini. Doduše, ove brojke treba shvatiti okvirno, s obzirom da se granice država i broj stanovnika i stalno mijenjaju.

#9 Glavni grad Hrvatske na 10 godina u 18. stoljeću bio je…

Varaždin! Osnivanjem Kraljevskog namjesničkog vijeća čiji rad kraljica Marija Terezija stavlja u Varaždin, on postaje glavno sjedište Banske Hrvatske. U to vrijeme hrvatski ban i kapetan Franjo Nadasdy živi u Varaždinu, u palači Drašković, gdje se u jednom krilu palače održavaju i sjednice Kraljevskog namjesničkog vijeća, u razdoblju od 1767. do 1776. g. Veliki požar 25. travnja 1776. godine u kojem su izgorjele dvije trećine grada, predstavlja kraj političkog i upravnog razvoja grada kao banskog sjedišta.

#10 U Hrvatskoj još živi svjedok Seljačke bune iz 16. stoljeća

Pokraj crkve Sv. Jurja u zagorskom mjestu Gornja Stubica nalazi se više od 400 godina stara Gupčeva lipa, jedini živi svjedok Seljačke bune iz 1573. godine. Danas lipa ima visinu od 9m i deblo opsega 4,70m. 1957. lipa je proglašena spomenikom prirode i stavljena pod zaštitu države te je zaštićeni spomenik kulture.

11.09.2015.

PODIJELI